Şiddete Uğrayan Kadın Ne Yapmalı?
Şiddetin arttığı günümüzde şiddete uğrayan kadın ne yapmalı veya Şiddete Uğrayan Kadın Nereye Başvurmalı? Polise, jandarma, kadın örgütleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne, vb. kurumlara başvurmalıdır. Daha geniş bilgiler için yazımızı okuyunuz.
Dünyada kadına şiddet her dönemde kendini gösteriyor. Kadına şiddet uygulamak aslında acizliğin, güçsüzlüğün bir ifadesidir. Kadına şiddeti uygulayan erkek, kocası, abisi, babası veya yakın akrabası olabilir. Kadın fiziki olarak güçsüz bir canlıdır. Erkeğin kuvveti ile asla kıyaslanamaz. “İstisnalar olsada kaideyi bozmaz” derler. Şiddete meyilli olanlar, aslında ruh yapısında sorun olan kendine yetmeyen ve kendinden güçsüz olanı ezerek, kendini, kanıtlamaya çalışan kişiler şiddet uygular.
Örneğin yolda yürürken uyuyan bir kediye tekme atmak, ya da köpeğe taş atmak, büyük veya küçük hayvana şiddet uygulayarak içinde ki kendine yetmezliği, kendinden güçsüz bir canlıya şiddet uygulayarak bunu bastıran kişidir. Tabii ki psikiyatrist değiliz ama şiddet uygulayan bir kişinin de ruh yapısında sorun olduğunu anlamak için illaki konunun uzmanı olmak gerekmez.
Şimdi asıl konumuza gelelim. Şiddete Uğrayan Kadın Ne Yapmalı? Evet ne yapmalı?
Şiddete uğraşan kadın en yakın polis karakoluna ya da jandarmaya gitmelidir. Eğer sağlık konusunda tıbbi yardıma ihtiyacı varsa ilk önce sağlığı için sağlık merkezine, hastaneye vb. yere gitmelidir. Orada zaten onu muayene eden doktor, hemşireler hastane polisine istesede istemesede haber verilecek ve kayıtlara geçecektir.
Eğer sağlık yönünden tıbbi yardım almayacaksanız dediğimiz gibi ilk önce polis merkezine, jandarmaya gitmelisiniz. Mutlaka darp raporu almanız yararınıza olacaktır. Gördüğünüz şiddeti raporlarsanız, şiddet gösteren kişiye ileride dava açabilir ya da tutuklanma, uzaklaştırma isteğinde bulunabilirsiniz.
Şiddete Uğrayan Kadın Nereye Başvurmalı
Şiddete Uğrayan Kadın Hangi Merkezlere Başvurmalıdır?
Şiddete uğrayan kadın aşağıda ki merkezlerden yardım almalıdır. Nerelerden yardım alacağını sırası ile yazalım.
- Karakol veya jandarma komutanlığına gitmeli.
- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM),
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne,
- Cumhuriyet Başsavcılığına, Kaymakamlığa / Valiliğe,
- Aile Mahkemesine,
- Belediyelere,
- İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine,
- Belediyelerin veya baroların Kadın Dayanışma Merkezlerine,
- Kadın Örgütlerine MorÇatı vb.
Şiddet Gören Kadın Telefonla Nereyi Aramalıdır?
- Alo 183 Sosyal Destek Hattı’nı
- 155 Polis imdat hattını
- Jandarma – 156
- Ambulans – 112
- Alo Baro – 444 26 18
Şiddet Gören Kadın Şiddeti Gösteren Kişiye Ne Gibi Önlemler Aldırabilir? Ne Gibi Yasaklamalar Getirtebilir?
- Şiddet gören kadın, neler yaşadığını gittiği kuruma olduğu gibi anlatması gerekmektedir. Rapor tutulmasında yardımcı olmalıdır. Anlattıklarınız bir tutanakta belgelenecektir. Olduğu gibi gerçekleri en ufak ayrıntısına kadar yazdırarak tutanağa geçmesini sağlayın.
- Tutanağı size imzalatacaklardır. Mutlaka dikkatlice okuyup, tutanağı öyle imzalayın. Eksik yanlış anlama, fazladan eklemeler varmı gibi kontrolleri yapıp okuduktan sonra imzalayın.
- Polis tutanak tutmak istemezse, tutanak tutması için ona söyleyin. Tutanak tutmaması halinde cezai işlem uygulatacağınızı söyleyerek görevini hatırlatın.
- Şiddet gördükten sonra polise, jandarma vb, resmi kuruluşlara gittiğinizde sizin DARP RAPORU almanız için yönlendirme yapılmasını bekleyin. Eğer polis sizi darp raporu almanız için sağlık merkezine göndermezse, tutanak yazdırmadan önce sağlık merkezine gitmeniz gerektiğine ısrarcı olun, tutanağınızı sağlık merkezine gittikten sonra tutturun.
Şiddet Gören Kadın Darp Raporu Almak İsterse Nereye Başvurmalıdır?
Darp Raporu çok önemlidir. Bir kaç gün ya da bir kaç ay sonra şiddeti kanıtlamak istediğinizde o rapor ile kolayca kanıtlayabilirsiniz. Vücüdunuzda darp izleri kaybolmadan sıcağı sıcağına hemen hastahanelerin acil servisine giderek darp raporunuzu çıkartın.
Yaşadıklarınızı doktorunuza anlatın. Gerekirse hastane polisi ile görüşmek istediğinizi bildirin. Hastane polisinden de yardım alabilirsiniz.
Şiddet Gören Kadın Cumhuriyet Savcılığına Gidip Nasıl İşlem Yaptırmalıdır ?
Şiddeti herkesden görebilirsiniz. Bu illaki kocanız, sevgiliniz. erkek arkadaşınız, babanız, aile bireyleriniz olmayabilir. Komşunuz, bakkalınız ya da yoldan geçen tanımadığınız birinden bile şiddet görebilirsiniz.
Şiddet gören kadın, Türk Ceza Kanunu’n da (TCK) ‘ da tanımlanan bir suçun mağdurudur. Sizi tehdit eden kişi hakkında kim ise bu önemli değil mutlaka şikayet dilekçenizi yazarak, Cumhuriyet Savcılığına gönderin.
Şikayet dilekçenizin mutlaka en az 4 adet kopyasını alın sizde bulunsun. Hepsini imzalayın. 1-2 tanesini sizde kalması için muhafaza edin. Sizde kalan kopyayı da mutlaka kaşe ve yetkililerce imzalı olması gerekir. İmzasız kopya sizin için ileride kanıt belgesi oluşturmaz. Bu yüzden sizde kalan kopyanında yetkililerce imzalı ve kaşeli olduğundan EMİN OLUN.
Ayrıca sizde kalacak olan kopyada, tarih, kaşe ve imza haricinde soruşturma numarasınında eklenmiş olmasına dikkat edin. Eklenmedi ise eklettirin.
Sosyal medyada hakaret, tehdit, taciz ile telefonla tehdit bir suç unsuru oluşturur mu? Bu gibi bir durumla karşılaşanlar neler yapmalı?
Evet. Sosyal medya üzerinden de herhangi saldırı, taciz, küfür, hakaret, tehdit, bir suç unsurudur. Bu durumla karşılaşan kadın/kişi derhal Cumhuriyet Savcılığı nezdinde şikâyetçi olmalı ve suça ilişkin delilleri savcılık makamına sunmalıdır. Kesinlikle bu durumu savcılığa ya da resmi kurumlara bildirmeli haberdar etmelidir. Tehdit asla hafife alınmamalıdır.
Cumhuriyet Savcılığına Şikayet Dilekçesi Verdikten Sonra Ne Yapmalısınız?
Şikayet dilekçenizi savcılığa verdikten sonra savcı dilekçenizi okuyacak, inceleyecek, ifadenizi alarak delilleri toplayacak, varsa tanıklarınızı dinleyecek daha sonra şikayetçi ile irtibata geçecektir. Bu işlemler sonucunda eğer savcı dava açma gibi bir durum gerekiyorsa, iddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderecektir.
Mahkeme iddianameyi kabul edip dava açılması için gereklilik görürse, size verdiğiniz adrese mahkemeden duruşma günü ve saatini bildiren bir tebligat (yazılı haber kağıdı) gelecektir. Belirtilen gün ve saatte mutlaka mahkemede olmanız gerekmektedir. Eğer mahkemeye gidemeyecek durumda iseniz, mahkemeye mutlaka yazılı mazeret dilekçenizi göndermeniz gerekmektedir. Aksi taktirde davanız düşecektir.
Eğer savcı dava açılacak kadar gerekli koşulların oluşmadığını düşünür ve karar verirse, kovuşturmaya yer olmadığına, yani davanın açılmamasına karar verecektir. Savcı eğer kovuştuırmaya gerek görülmedi diye dava açma isteğinizi red ederse 15 gün içinde itiraz etme süreniz başlayacaktır.
“Dava görülmesine gerek duyulmamıştır” yazısını aldığınız günden itibaren 15 gün içinde itirazınızı Sulh Ceza Hakimliğine yapmanız gerekir. İtiraz dilekçenizden sonra, Sulh Ceza Hakimliği itirazınızı ya işleme almayarak dava açılmasını red edecek ya da itirazınızı değerlendirerek dava açılmasına karar verecektir. İtiraz dilekçenizden sonra hakimin verdiği karar kesindir. Bir daha itiraz etme hakkınız bulunmamaktadır.
Gördüğünüz şiddet öldürmeye teşebbüs, tecavüz, kaçırma, alıkoyma, uzun süreye yayılan kötü muamele gibi bir şiddetle karşı karşıya iseniz bir avukata danışarak şikayet dilekçenizi yazmanız yardım almanız gerekmektedir. Eğer avukat tutacak kadar maddi durumunuz iyi değilse, yaşadığınız ilçe/il barosundan ücretsiz avukat yardım talebinde bulunabilirsiniz. Baronun ücretsiz avukat desteğinden yararlanabilirsiniz.
Verilen avukatınızdan memnun kalmazsanız bir başka avukat isteğinde bulunabilir ve neden memnun kalmadığınızı belirten dilekçe yazarak baroya iletebilirsiniz.
Davalarınızı İnternet Üzerinden E-Devlet Şifrenizi Girerek Takip Edebilirsiniz
Hakkınızda açılmış davalarınızı takip etmek için E-Devlet şifreniz ile E-Devlet resmi sitesine internet üzerinden girerek takip edebilirsiniz. E-Devlet şifresini almak için T.C. Kimliğiniz ve bir fotoğrafınız ile herhangi bir PTT şubesine giderek alabilirsiniz. Aldığınız şifreyi değiştirip kendinizin belirlediği ve zor bir şifre seçerek E-Devlet sitesinden davalarınızı takip edebilirsiniz.
Yatma, Yeme, İçme, Yer, Barınma Gibi SIĞINAK DESTEĞİNE ihtiyacınız Varsa Ne Yapmanız Gerekmektedir?
Yukarıda yazdığımız rwsmi kurumlara gittiğinizde eğer ihtiyacınız varsa Sığınak Desteği almak için başvurunuzu yapabilirsiniz. Sığınak Desteği başvurusunu yapmak için illaki yaşadığınız yerin karakoluna gitmeniz gerekmemektedir. Herhangi bir Türkiye sınırları dahilinde ki bir karakola giderek Sığınak Desteği başvurnuzu yapabilirsiniz.
Başvurduğunuz karakoldaki yetkililer sizi ve eğer varsa çocuklarınızı bir Sığınağa yerleştirmekle yükümlüdürler. Sığınapa yerleşmek için herhangi bir delil, rapor, kanıt vermek durumunda değilsiniz. Sözle ifade etmeniz yeterlidir. Sizi derhal sadece güvenlik merkezinin polislwrin bildiği bir herhangi ilin sığınağına gönderirler.
Sığınak Ne Demektir? Kadın Sığınağı Ne Demektir?
Sığınak, şiddet gören kadının varsa çocukları ile barınma, yatma yeri ayarlanıp çocukları ile güven içinde kalacağı, her türlü ihtiyacının devlet tarafından sağlanacağı korunma yerleridir.
Sığınakta kalmak için 12 yaşından büyük erkek çocuğunuz varsa, sığınak desteğini çocuğunuz ile birlikte almanız mümkün olmayacaktır. 12 yaşından büyük erkek çocuğunuz varsa, 6284 sayılı Kanuna göre, devlet bu durumda olan kadın ve çocuklara ev tahsis etmekle yükümlüdür. Fakat genel olarak uygulamada bu durum mümkün olamamakta ev tahsis edilememektedir. Böyle bir durumda olunduğu zaman çocuğunuzu güvenli bir yere bırakacak ve kendiniz Sığınakta kalacaksınız. Çocuğunuzu güvenli yer olarak kendiniz bir yer belirleyemiyorsanız devletten yardım alarak, çocuğunuzu koruma altına devletin almasını isteyebilir, devlette çocuğunuzu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı bir kuruluşa yerleştirecektir.
Siz sığınakta kaldığınız süre içinde çocuğunuzxla görüşme imkanı bulabileceksiniz. Eğer sığınaktan ayrılmak isterseniz, çocuğunuzuda almak isterseniz birlikte yaşayacağınız ortam sağlayabilirsiniz.
Polise Sığınma Durumunda Kaldığınızda Yanınıza Almanız Gereken Eşyaların Bazıları:
- Nüfus cüzdanı
- Çocukların nüfus cüzdanları
- Sağlık Karnesi / Yeşil Kart
- Kira Sözleşmesi
- Tapu Ehliyet
- Para Banka cüzdanları
- Pasaport
- Ev ve araba anahtarları
- Sigorta belgeleri/poliçeleri
- İlaçlar
- Adres defteri
- Aile üyelerinin sağlık kayıtları
- Çocukların sevdiği oyuncaklar
- Küçük satılabilir eşyalar
- Resimler
- Şiddet kanıtları (rapor, fotoğraf, günlük, mektup vs.)
- Kendiniz ve çocuklarınız için yedek giysi
- Kendiniz için önemli eşyalar
yanınıza alabilirsiniz.
Ekonomik Desteğe İhtiyacınız Varsa;
Şiddete kalan kadınlar geçici olarak 6284 Sayılı Kanun kapsamında, kaymakamlıklardan “geçici maddi yardım” başvurusu yapabilirsiniz. Geçiminizi sağlamakta zorlanıyorsanız, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na sosyal yardım alabilmek için başvurabilir, maddi destek alabilirsiniz. Ekonomik durumunuz incelendikten sonra devlet size düzenli veya sadece bir defaya mahsus para yardımı, kira, yakacak, gıda, eğitim gibi destek sağlayacaktır.