Viskon Şort Rayon Kumaş Nedir, Nasıl Üretilir?

Viskon kumaş çok kişi tarafından kullanılır. Çünkü çok rahat ve hafiftir. Viskon kumaş nedir, rayon kumaş nedir, özellikleri nelerdir, nerelerde kullanılır, nasıl üretilir gibi soruların yanıtını bulacağınız detaylı bir yazı hazırladık.

0 1.404

Viskon kumaş, dayanıklı ve yumuşaktır ve dünyanın en sevilen tekstillerinden biridir. Viskon kumaş, yapay olarak elde edilen selüloz kökenli elyaflara dayanan kumaş türüdür. Bu kumaş, uygulandığı teknolojiye bağlı olarak ipek, yün, pamuk veya ketene benzer olabilir.

Viskon kumaş, moda giyim, ev tekstili, ayakkabı ve hatta araba lastikleri için kullanılmaktadır. Peki Viskon Şort, Kumaş Nedir ve nasıl üretilir ve kullanılır?

Viskon Kumaş, Rayon Kumaş Nedir? Nasıl üretilir?

Viskon Kumaş Nedir?
Viskon Kumaş Nedir?

Bir kumaş haline getirildiğinde yaygın olarak rayon olarak da bilinen viskon kumaş nedir dersek, yarı sentetik bir kumaş türüdür. Pamuk gibi selülözden oluşur. Pamukla benzerliği yüksektir. Bu maddenin adı, onu yapmak için kullanılan işlemden gelir. Bir aşamada, suni ipek, daha sonra katı bir forma yerleşen, viskoz, bal benzeri bir sıvıdır. Hammaddesi kayın ağacıdır. Kayın ağacının yaşam ömrü yaklaşık 700 yıl (Kayın ağacının genişliği 40 metredir.) olduğu için bu ağaçtan elde edilen iplik hem değerli hem sık bulunan iplik çeşidir.

Suni ipekin ana bileşeni odun hamurudur, ancak bu organik bileşen giyilebilir bir kumaş haline gelmeden önce uzun bir üretim sürecinden geçer. Bu özellikler nedeniyle suni ipekin sentetik mi yoksa doğal bir kumaş mı olduğunu belirlemek zordur. Kaynak materyali organik iken, bu organik materyalin maruz kaldığı süreç o kadar yorucudur ki, sonuç esasen sentetik bir maddedir.

Viskon Kumaşın, Rayon Kumaşın Özellikleri Nelerdir?

  • Hammaddesi ağaçtır. Kayı ağacıdır. Bu yüzden doğaldır.
  • Nem çekme güçlü olduğundan teri emer.
  • Koku yapmaz.
  • Hava alır.
  • Hafiftir. Üzerimizde sanki giysi yokmuş gibi bir hafiflik ve rahatlık verir.
  • Kaygan bir kumaştır. Tende güzel bir his verir.
  • Parlak kumaştır. Renkler çok canlı gözükür.
  • Yıkanması kolaydır.
  • Uygun yıkama kurallarına göre özellikle elde yıkama tavsiye edilir çamaşır makinasında yıkanacaksa çok yüksek sıcaklık olmamalı ve çok sıkılmamalıdır. Bu kurallara göre kullanılırsa uzun yıllar yıpranmadan kullanabilirsiniz.
  • Hem yaz hemde kış mevsimine uygun olarak üretilip, kullanmak mümkündür.

Viskon Kumaş (Rayon) Nasıl Yapılır?

Suni ipek benzeri kumaşların diğer türleri, başlangıç ​​malzemesi olarak ligninsiz selüloz gerektirir, ancak bu tür kumaşlar, odun hamurundan elde edilen selüloz ile yapılabilir. Bu suni ipek üretim yöntemi, birçok alternatiften çok daha ucuzdur ve bu işlemle yapılan suni ipek büyük ölçekte üretilebilir. Viskon kumaşa Rayon da denilir.

  • Selüloz ekstraksiyonu: Suni ipek üretim süreci, odun hamuru selülozunun oluşturulmasıyla başlar. Kaliteli kumaş oluşturmak için kullanılan selülozun en az yüzde 90 saf olması gerekir.
  • Alkali selüloz dönüşümü: Bu selüloz daha sonra, selülozu alkali selüloza dönüştüren kimyasal bir reaksiyon üreten kostik soda içinde çözülür. Bu işlem, safsızlıkları selülozdan çıkarır ve üretim işleminin bir sonraki aşamasına hazırlar.
  • Presleme: Alkali selüloz daha sonra fazla sıvıyı uzaklaştıran iki silindir arasında preslenir. Bu preslenmiş tabakalar daha sonra parçalanır ve “beyaz kırıntı” adı verilen bir maddeye ufalanır.
  • Yaşlanma ve ksantasyon: Beyaz kırıntı daha sonra saf oksijene maruz bırakılarak yaşlandırılır ve daha sonra “sarı kırıntı” adı verilen yeni bir madde oluşturmak için karbon disülfide maruz bırakılır.
  • Olgunlaşma: Sarı kırıntı daha sonra çözülür ve birkaç saat süreyle “olgunlaşması” sağlanır.
  • Filtreleme ve ekstrüzyon: Olgunlaştıktan sonra sarı kırıntı filtrelenir ve varsa gaz kabarcıkları çıkarılır. Daha sonra, duş başlığı gibi çok sayıda deliği olan bir düzenek olan bir düze içinden ekstrüde edilir.
  • Asit banyosu ve tamamlama: Son olarak, elde edilen madde bir sülfürik asit banyosuna daldırılır ve bu da suni ipek filamanlar oluşturur. Daha sonra filamentler eğirilir, çekilir ve daha sonra istenen şekil ve boyutta kesilebilen bir kumaş üretmek için yıkanır.

Rayon kumaş yani viskon kumaş, genellikle pamuk yerine kullanılır. Bu kumaş, pamuk ile birçok özelliği paylaşır, ancak bazı durumlarda üretimi daha kolay veya daha ucuz olabilir. Çoğu tüketici dokunarak pamuk ve suni ipek arasındaki farkı söyleyemez ve bu kumaş organik malzemelerden yapıldığından, bazen polyester gibi tam sentetik kumaşlardan daha üstün olarak görülür.

Bu kumaş, pamuğun kullanıldığı çoğu uygulamada kullanılır. Elbise, gömlek veya pantolon olsun, rayon çok çeşitli farklı giyim eşyalarını yapmak için kullanılır ve bu kumaş havlu, bez veya masa örtüsü gibi ev eşyalarını yapmak için de kullanılabilir.

Rayon bazen endüstriyel uygulamalarda da kullanılır. Bazı işletme sahipleri, suni ipekin pamuğa ucuz ve dayanıklı bir alternatif olduğunu düşünüyor. Örneğin, suni ipek, birçok lastik türünde ve otomotiv kayışlarında pamuk liflerinin yerini almıştır. Bu uygulamalarda kullanılan suni ipek türü, giyim için kullanılan rayon türünden önemli ölçüde daha güçlü ve daha esnektir.

Ek olarak, suni ipekin başlangıçta ipeğe alternatif olarak geliştirildiğini belirtmek önemlidir. Yıllar geçtikçe tüketiciler, suni ipekin ipeğin tüm yararlı niteliklerine sahip olmadığını kabul ettiler ve suni ipek üreticileri artık ağırlıklı olarak pamuk yerine suni ipek üretiyor. Bununla birlikte, bazı şirketler hala ipek yerine suni ipek üretebilir ve bu hafif ve yumuşak kumaştan yapılan eşarplar, şallar ve gecelikler nispeten yaygındır.
Bu Kumaş Nerede Üretiliyor?

Rayon kumaş, ağırlıklı olarak büyük ölçekli fabrika ayarlarında üretilir. Rayon üretim süreci, küçük bir işletme ortamında denenmek için çok karmaşıktır; Bu kumaşı yapmak için onlarca farklı türde kimyasala ve tekstil üretim makinelerine sahip olmak gerekiyor. Çoğu durumda, suni ipek, diğer tekstil türlerinin de yapıldığı büyük fabrikalarda yapılır.

Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Çin gibi ülkelerde üretiliyor.

Bu gelişmekte olan ülkelerde, işgücü ucuzdur ve üretim düzenlemeleri yoktur veya uygulanmaz. Bu faktörler, suni ipek üreticilerine, birinci dünya ülkelerinde faaliyet göstermenin gerekli bir yönü olan yüksek genel gider seviyesini emmek zorunda kalmadan daha fazla kar elde etmeleri için alan sağlar.

Çoğu durumda, ham suni ipek üretildiği aynı tesiste veya yakındaki bir tesiste nihai ürün haline getirilir. Bununla birlikte, bazı suni ipek üreticileri, ham ürünlerini giyim, ev tekstili veya başka bir ürün türü haline getirmek için denizaşırı ülkelere göndermeyi tercih edebilir.
Rayon’un Maliyeti Ne Kadardır?

Tekstil üreticilerinin suni ipek üretmesinin nedenlerinden biri, pamuktan biraz daha ucuz olmasıdır. Bu kumaşın pamuktan daha ucuz olma derecesi, kullanılan üretim süreçlerine ve nerede yapıldığına bağlıdır, ancak artan ekonomik uygulanabilirlik, suni ipek üretimini iten itici faktörlerden biridir.

Rayon kesinlikle ipekten daha ucuzdur, ancak suni ipekin kalitenin gerçek ipeğe göre daha düşük olduğu yaygın olarak kabul edilir. Suni ipek yapmak için kullanılan hammaddeler, ham pamuk veya ipek liflerinden önemli ölçüde daha ucuzdur, ancak suni ipek kumaş oluşturma işlemi, pamuk veya ipek oluşturmak için kullanılan işlemden çok daha karmaşıktır. Bu nedenle, suni ipek, işçilik maliyetlerinin inanılmaz derecede düşük olduğu bir alanda üretilirse, pamuktan daha ucuzdur.

Tüketici açısından bakıldığında, suni ipekden yapılan giysiler ve ev eşyalarının fiyatı genellikle pamuktan yapılan ürünlere eşittir. Bununla birlikte, suni ipekden yapılan ürünler, tüketiciler için ipekten yapılan ürünlerden önemli ölçüde daha ucuzdur.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız