Anne Sütü Kesildiğinde Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

0 779

Anne sütünün önemini ve bebek gelişiminde ne kadar değerli doğal bir besin olduğunu bilmeyenimiz yoıktur. Biz yazımızda Anne sütü kesildiğinde bebek beslenmesi nasıl olur sorusu hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız. Anne sütü kesilince emzirmeye vazmı geçeceğiz ya da ne yapacağız gibi sorulara karşı biraz bilgilendirici yazımıza geçmeden önce anne sütünden kısaca bahsedelim.

Anne Sütü Nedir?

anne sutu nedir

İnsan ırkının dişisi tarafından üretilip, yeni doğanın beslenmesi ve gelişmesi için kullanılan doğal bir besindir. Dünya Sağlık Örgütü ( World Health Organization – WHO ) bebeklerin ilk 6 ay boyunca mutlaka anne sütü ile beslenmesini öneriyorlar. 6 ay sonrasında ise ek gıdalar ile destekleme yapılarak yaklaşık 2 yıl boyunca emzirilmesini öneriyorlar.

Anne sütünde bebeklerin gelişimi için gerekli olan tüm mineral ve vitaminler ile enerji ve sıvı besin öğlerini barındıran mucizevi bir doğal besindir. Erken doğan Prematüre denilen bebeklerin beslenmesinde en önemle tercih edilen bir doğal besindir. Bebeğin gelişmesi için verdiği bu enerji ve vitaminleri içeren besin kaynağının yanında birde anne ile bebek arasında oluşan psikolojik açısındanda mucizevi özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden yeni doğan bebeklerin mutlaka ilk 6 ay emzirilmesi anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir.

Peki anne sütünün kesildiği zamanlarda bebekler nasıl beslenir. Hemen yazımıza geçelim.

Devam Sütünü Evde Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?

Toz ya da sıvı olsun tüm Devam Sütleri ambalajı açılmadığı sürece son kullanım tarihine kadar tazeliğini koruyacaktır. Ambalajını açtıktan sonra Kullanım Şartını okuyarak kullanım şartına uymanız gerekmektedir. Serin ve kuru, nemli olmayan ortamda saklanması uyarısı bulunan Devam Sütleri buzdolabında saklanmamalıdır. Buzdolabı gerektirmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

Buzdolabı soğuk ve oldukça nemli olduğu için Toz Devam Sütünü asla buzdolabına koymamanız gerekmektedir. Paket açıkdıktan sonra yaklaşık ne kadar süre içinde tüketilmesi gerektiğini yazan uyarıya uyulması zorunludur. Toz Devam Sütü buzdolabında nemlenerek topaklanabilir ve daha kısa zaman içinde bozulabilir.

Sıvı Devam Sütleri ise paket açıkdıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Mama hazırlandıktan sonra, paketin üzerinde ne kadar süre içinde tüketileceği uyarıları yazar. Uyarılara önemle dikkat edilmeli ve sağlıksız besinleri bebeğe yedirilmemelidir.

Anne Sütünün Kesilmesi Sonucu Bebek Nasıl Beslenir? Devam Sütleri Nedir?

Anne sütünün olmaması ya da anne sütü yokluğu nedeni ile bebek Devam Sütleri denen ek gıdalar ile beslenir. Devam gıdaları mutlaka sağlık kuruluşundan bir uzmanın önerileri doğrultusunda Devam Sütleri verilir. Bebeklerin büyüme ve gelişmesini sağlıklı olarak yapabilmesi için özel olarak üretilmiş gıdalardır. Bebeğin, anne sütü olmadığı zamanlarda kullanılması gerektiğini öneren uzmanlar, 6 aydan itibaren bir uzman kontrolü ile Devam Sütüne geçilir. Toz ya da sıvı olarak bulunur. Sağlık uzmanının önerdiği ölçülerde Devam Sütü kullanılır. Anne sütüne yakın olan protein, vitamin, mineraller, karbonhidrat içerir.

Devam Sütleri Bebek 6 ayına geldikten sonra kullanılır. Ayrıca bebek 3 yaşına gelene kadarda Devam Sütünü kullanabilirsiniz.

6 ay boyunca annenin bir takım nedenler yüzünden bebeğine anne sütü veremediği zamanlarda uzmanlar şunların yapılmasını öneriyorlar.

Devam Sütleri Anne Sütüne Çok Yakın Olarak Üretiliyor

Sağlık örgütleri anne sütüne en yakın olan Devam Sütlerini önerirler. Dünya sağlık örgütünün önerisine göre bebeğin 1 yaşına kadar Anne Sütü ile beslenmesi zorunlu olduğunu söylüyorlar. Peki anne sütünün kesilmesi ghibi durumlarda sağlık örgütleri ve sağlık uzmanları ile yasalar ne diyor hemen paylaşalım.

Devam Sütleri anne sütünün olmadığı zamanlarda kullanılmalıdır. Bebekler için faydalı bir besindir. Anne sütüne en yakın besindir. Ayrıca sağlık bakanlığı tarafından ve yasalar tarafından kontrol edilerek içinde katkı maddelerin yani koruyucu maddelerin bulunmaması için kontrol ediliyor. Devam sütlerinde koruyucu ya da katkı maddelerinin bulunması yasak. Sütü kesilen anneler, yasalar ve karar vericiler tarafından kontrol edilerek üretilen Devam Sütleri ile beslemelerinde sakınca görmüyorlar.

Anne Sütünün Olmadığında Devam Sütleri İle Beslenmesi Bebek İçin Zararlı mı?

Sütü kesilen annelerin bebeklerini beslemek için ne tür gıdalar verilmesi gerektiğinden emin değiller. Annelere Devam Sütlerini önerdiklerinde ise; acaba devam sütünde koruyucu içerirmi, bebeğime zarar verirmi, katkı maddeleri bulunur mu ? gibi korkular yaşıyorlar. Devam Sütleri yasalar ve sağlık örgütleri tarafından denetlenerek üretilen içinde koruyucu ve katkı maddesi içermeyen anne sütünün olmadığı zaman kullanılması gereken yararlı bir besindir.

Devam Sütleri anne sütüne en yakın ve anne sütü olmadığı zamanlar için üretilen bir besindir. Sindirimi daha kolaydır. Ek gıda ile birlikte Devam Sütüne geçişte mutlaka doktor kontrolü ile geçilmelidir. Karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitamin olarak anne sütüne en yakın üretiliyor.

Bebeklere 1 Yaşına Kadar Asla İnek Sütü, Keçi Sütü Verilmemelidir

Bebeklere anne sütünün olmadığı zamanlarda inek sütü veya keçi sütü verilmemelidir. Bunun nedeni ise, bebeğin gelişimini olumsuz olarak etkiliyor. İnek sütü ve keçi sütünün direk verilmesi bebeklerde demir eksikliği yaratıyor.

Anne Sütünün kesildiği ya da olmadığı durumlarda kontrolsüz olarak bebeklerin beslenmesini önermeyen uzmanlar, bir doktor kontrolünde bebeğin ek gıdalara ve Devam Sütüne geçmesini öneriyor.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız