Somon Balığı Nedir? Nerede Yaşar, Nasıl Ürer? Sağlıklı beslenme ve dengeli bir diyet, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerini almasını sağlar. Özellikle omega-3 yağ asitleri, yüksek protein ve vitamin-mineral açısından zengin besinler, bağışıklık sisteminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok alanda olumlu etkiler sunar. İşte bu noktada, somon balığı en değerli besin kaynaklarından biri olarak öne çıkar.
Somon, hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilen ve özellikle besin değeri açısından oldukça zengin bir balık türüdür. Kalp sağlığını destekleyen, bağışıklığı güçlendiren ve zihinsel fonksiyonları geliştiren somon balığı, düzenli tüketildiğinde birçok hastalığın önlenmesine katkıda bulunabilir. Somon balığı, ABD‘deki en popüler balık türüdür. Peki, somon balığı tam olarak nedir, Nerede Yaşar, Nasıl Ürer? Somon Balığı Nedir? Nerede Yaşar, Nasıl Ürer?
içindekiler
Somon Balığı Nedir?

Somon balıkları, Atlantik ve Pasifik somonları olarak iki ana gruba ayrılır. Atlantik somonu tek bir türden (Salmo salar) oluşurken, Pasifik somonları birden fazla türe sahiptir. Somonlar, yaşamları boyunca renk değiştiren şık, aerodinamik gövdesine sahiptir. Tatlı sudayken Atlantik somonu kahverengi ve benekli renkli fakat okyanusa göç ettiklerinde gümüşi rengine dönerler. Atlantik somonu, tipik olarak dört fitin biraz altında büyüyen en büyük somon türüdür. Somon Balığı Nedir?
Pasifik somonu ise, okyanustan tatlı suya dönüşlerinde önemli renk değişikliklerine uğrarlar. Somon bslıklarının bazı türleri gümüşten koyu kestane rengine geçer; bazı türleri de koyu siyaha döner.
Somon Balığı Nerede Yaşar?
Somon Balığı Nerede Yaşar? Somon Balığı Pasifik ve Atlantik Okyanuslarının kollarında bulunurlar ve çoğu tür anadromdur: Tatlı ve tuzlu suda yaşarlar. Yoğun olarak yaşadıkları bölgeler arasında Kuzey Atlantik, Pasifik ve Kutup Denizi bulunur. Yaşadıkları bölgelere göre ve türlerine göre çeşitlilik gösterir. Akarsularda ve nehirlerde doğarlar, açık denize göç ederler ve sonra üremek için tekrar tatlı suya dönerler. Somon balıkları soğuk sularda yaşarlar. Somonlar sürekli göç ederler. Hepsi tatlı su akıntılarında doğarlar ve yavru olarak okyanusa göç eder.
Somon Balığı Nasıl Ürer?
Erkek somon balığı tarafındn döllenen dişi somon balığı, tatlı suda binlerce yumurta bırakır. Yumurtlama dönemleri ilkbahar, yaz, sonbahar veya kış aylarında gerçekleşebilir. Yumurtlama mevsim dönemleri somon balıklarının türlerine göre değişir. Yumurtlamadan sonra yetişkin somon ölür. Somon balığının leşi nehir kıyılarının ve toprağa gübre olarak çok faydası dokunur. Somon Balığı Nasıl Ürer?
Yumurtalar “kırmızı” adı verilen çakıl yuvalarına gömülür ve somon balığı yumurtadan çıkana kadar birkaç hafta ila aylarca yumurtalarında kalabilir. Yumurtalar çatladıktan sonra, “yavru” adı verilen yavru balıklar, 3-4 ay boyunca beslenmek için çakıl yuvasında kalabilir. Yavru somon büyüdükçe, türlere ve diğer çevresel faktörlere bağlı olarak tatlı su nehirlerinde birkaç saatten birkaç yıla kadar herhangi bir yerde kalabilirler.
Yavru somonlar okyanusa doğru yüzecek döneme geldiklerinde farklılıklar geçirirler. Tatlı suda doğup büyüyen somunlar, tuzlu suya geçtiklerinde kendilerinde smoltifikasyon adı verilen sürece girerler. Smolts”, beslenmek, uyum sağlamak ve okyanusa girmeye hazırlanmak için haliçlerde birkaç günden birkaç haftaya kadar kalabilir.
Yavru somonlar olgunlaşmaya başlayıp yetişkinliğe geçerlerken okyanusta 1 ila 6 yıl geçirebilir. Okyanusta büyüme zamanlarında besin olarak kalamar, yılan balığı ve karidesle beslenirler. Artık büyüyen yavru somonlar üremeye hazır hale geldiklerinde tekrar okyanustan tatlı su nehirlerine ya da akarsulara yumurtlama alanlarına dönerler. Geri dönüş yolculuklarında şelaleler, yırtıcı hayvanlar, akıntılar hatta hidroelektrik barajlarla karşılaşabilirler. Yumurtlama alanlarına ulaştıklarında dişi somonlar tatlı suda kendilerine bir çakıl yuvası kazarlar. Erkek somon balığı tarafından döllenen dişi somonlar yine binlerce yumurta bırakarak yaşam döngüsü tekrar başlamış olur.