Dinozorlar Nasıl Bir Hayvandır? Hangi Dönemde Yaşamışlardır? Nasıl Ürer?

0 645

Dinozorlar Nasıl Bir Hayvandır? Dinozor Nedir? Dinozorlar, yaklaşık 245 milyon yıl öncesinden günümüze kadar Dünya’da yaşamış tarih öncesi sürüngenlerdir. Modern kuşlar, kuş olmayan dinozorlarla ortak bir ataya sahip oldukları için bir tür dinozordur. Dinozorlar, günümüzde yaşayan kuşların atası olarak kabul edilir. Dinazorlar, Mezozoik Çağ’da yaşamış, sürüngen benzeri bir grup omurgalı hayvandır. İlk dinozorlar yaklaşık 230 milyon yıl önce ortaya çıkmış ve yaklaşık 66 milyon yıl önce soyları tükenmiştir.

Soyu tükenmiş olan dinozorlar, şekil ve boyut olarak büyük farklılıklar gösteriyordu. Bazıları 80 ton ağırlığında ve 120 fitten uzundu. Diğerleri bir tavuk büyüklüğündeydi ve 8 kilo kadar hafifti. Kuş olmayan tüm dinozorlar karada yaşıyordu. Bazıları yemek için bataklıklara ve göllere gitmiş olabilir, ancak tamamen suda yaşamadılar. Et yiyenler iki ayak üzerinde yürürler ve tek başlarına ya da gruplar halinde avlanırlar. Bitki yiyenler iki ya da dört ayak üzerinde yürüdüler ve bitkiler üzerinde otladılar.

Dinozorlar Nasıl Bir Hayvandır?

Dinozorlar, Mezozoik Çağ’da (252 ila 66 milyon yıl önce) karada yaşamış, dik uzuvları olan, devasa büyüklükte, soyu tükenmiş sürüngen hayvanlardır.

Dinozor Nedir
Dinozor Nedir

Dinozorlar, tarih öncesi dönemde (Yaklaşık 66 milyon yıl öncesine kadar) dünya üzerinde yaşamış olan devasa sürüngenlerdir. “Dinozor” kelimesi, antik Yunanca’da “korkunç kertenkele” anlamına gelen “deinos” ve “sürüngen” anlamına gelen “saurus” kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. 1842’de İngiliz doğa bilimci Sir Richard Owen, Yunanca “korkunç derecede büyük” anlamına gelen deinos ve “kertenkele” anlamına gelen sauros‘tan türetilen Dinosauria terimini icat etti.

Dinozor Nedir?

Dinozorlar, büyüklükleri, yapıları, yaşam alanları ve beslenme alışkanlıklarına göre farklı türlere ayrılırlar. Kimisi devasa boyutlarda ve etobur (et yiyen) iken, bazıları daha küçük boyutlarda ve otobur (bitki yiyen) olarak yaşamışlardır. Birçoğu dört ayaklıydı, ancak bazı türler iki ayak üzerinde yürüyebilir ve koşabilirdi. Ayrıca, bazı dinozorlar uçabilen türlerdi (kuşlar).

Dinozorlar Hangi Dönemde Yaşamışlardır? Dinozorlar Çağı

Dinozorlar Çağı
Dinozorlar Çağı

Mesozoik Zaman Dönemi

Dinozorlar, yaklaşık 180 milyon yıl süren Mesozoik Zaman Döneminde yaşamışlardır. Dinozorların egemen olduğu dönem, “Mesozoik Zaman” olarak bilinen dönemdir. İkinci zaman olarak biliniyor ve bu zaman yaklaşık 160 milyon yıl devam etmiştir. Mezozoik (Mesozoik ya da Mezozoik) Zaman; dinozorların gelişip, yaygınlaştığı tahmin edilen jeolojik zaman dilimidir. Günümüzden 251 milyon yıl önce başlayıp 65 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir. Kendisinden önce gelen devir Senozoyik ve kendisinden sonra gelen devir ise Paleozoyik Zaman olarak adlandırılır

Mezozoik Zaman kendi içinde üç aşamadan oluşur: Triyas, Jura ve Kretase dönemleri. Kretase Dönemi sonunda, birçok dinozor türü Kretase-Tersiyer yok oluş olayı olarak bilinen kitlesel yok oluşla birlikte nesli tükenmiştir.

Kretase Dönemi‘nin sonunda kuş olmayan dinozorların ve diğer türlerin kitlesel yok oluşuna neyin katkıda bulunmuş olabileceğine dair birkaç teori var. Bu süre zarfında Dünya’ya büyük bir asteroit veya kuyruklu yıldızın çarparak Dünya’nın ikliminde dramatik bir değişime neden olduğu kesindir. Bazı bilim adamları, bu etkinin Dünya’daki yaşam için feci sonuçlara yol açtığını düşünüyor. Ancak değişen deniz seviyeleri ve büyük ölçekli volkanik aktivite gibi diğer faktörler de bu kitlesel yok oluşta önemli bir rol oynamış olabilir.

Dinozor Türleri Nelerdir? Kaç Çeşit Dinozor Vardır?

Dinozor Türleri
Dinozor Türleri

Pek çok kişinin düşündüğünün aksine, tüm dinozorlar aynı jeolojik dönemde yaşamamıştır. Örneğin Stegosaurus, yaklaşık 150 milyon yıl önce Geç Jura Dönemi’nde yaşadı. Tyrannosaurus rex, yaklaşık 72 milyon yıl önce Geç Kretase Dönemi’nde yaşadı. Stegosaurus, Tyrannosaurus Dünya’ya gelmeden 66 milyon yıl önce soyu tükenmişti. Dinozor Türleri hakkında daha geniş bilgi için Dinozor Türleri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaklaşık 700 bilinen soyu tükenmiş dinozor türü vardır. Modern kuşlar, kuş olmayan dinozorlarla ortak bir ataya sahip oldukları için bir tür dinozordur. Dinozorları diğer sürüngenlerden ayıran özellik, dinozorların dik yürümesini sağlayan kalça yuvasındaki deliktir. Pterosaurlar veya uçan sürüngenler ve okyanusta yaşayan sürüngenler olan plesiosaurlar bu özelliğe sahip değildi.

Dinozorlar Nasıl Beslenir?

Bazı dinozorlar kertenkeleler, kaplumbağalar, yumurtalar veya ilk memelileri yediler. Bazıları diğer dinozorları avladı veya ölü hayvanları yedi. Ancak çoğu bitki yiyordu (henüz gelişmemiş olan otları değil). Dinozor kemikleri içeren kayalar ayrıca Mezozoik Çağ’da yüzlerce ila binlerce bitki türünün var olduğunu gösteren fosil polen ve sporları da içerir. Yaprak dökmeyen kozalaklı ağaçlar (çam ağaçları, sekoyalar ve akrabaları), eğrelti otları, yosunlar, atkuyruğu sazları, sikadlar, ginkolar ve dinozor çağının son kısmında çiçek açan (meyve veren) bitkiler dahil olmak üzere bu bitkilerin birçoğunun yenilebilir yaprakları vardı. Çiçekli bitkilerin menşeinin kesin zamanı hala belirsiz olsa da, dinozorların sonuncusunun kesinlikle yenebilecek meyveleri vardı.

Dinozorlar Nasıl Ürer?

Dinozorlar, soyu tükenmiş büyük sürüngenlerdi ve çeşitli üreme yöntemleri uygulamış olabilirler. Ancak, onların tamamen soyu tükenmiş olması nedeniyle, üreme süreçleri hakkında tam bir bilgiye sahip değiliz. Ancak, bilim insanları, dinozorların üreme yöntemleri hakkında bazı tahminler yapabilmek için fosil ve diğer kanıtları incelemişlerdir. Dinozorların muhtemelen iki ana üreme yöntemi kullandığı düşünülmektedir:

  1. Yumurtlama (Oviparizm): Birçok dinozor, yumurtlama yoluyla üreme yapmış olabilir. Dişiler, yumurtalarını uygun bir yere bırakırlar ve bu yumurtaların kuluçka süreci sonunda yavrular çıkar. Bazı dinozor türlerinin yumurtalarını korumak için yuvalar inşa ettiği düşünülmektedir. Modern kuşlar, soyu tükenmiş dinozorların torunları olarak kabul edilir ve yumurtlayarak ürerler.
  2. Canlı Doğurma (Viviparizm): Bazı dinozor türlerinin yumurtlamak yerine canlı yavrular doğurabileceği düşünülmektedir. Bu tür üreme yöntemi, bugünkü bazı sürüngenlerde (örn. bazı yılanlar) görülmektedir. Ancak, dinozorların canlı doğurma yapıp yapmadığı konusunda kesin bir kanıt yoktur.

Bu tahminler, fosil kanıtlarına dayanarak yapılmış olup, dinozorların üreme yöntemleri hakkındaki bilgilerimiz sürekli olarak değişebilmektedir. Bilim insanları, yeni fosil keşifleri ve araştırmaları sayesinde geçmişteki yaşam biçimlerini daha iyi anlamak için çalışmalarına devam etmektedir.

Dinozor İskeleti, Kemikleri

Dinozorları, fosil kemiklerinden elde edilen bilgiler ve canlı hayvan türlerinin hem hareketleri hem de kasları ile ilgili gözlemler, bilim adamlarının kuş olmayan dinozorların nasıl hareket etmiş olabileceklerini modellemelerine yardımcı oluyor.

Dinazor Kemikleri
Dinazor Kemikleri

Paleontologlar, soyu tükenmiş hayvanların geride bıraktıkları kanıtları inceleyen dedektifler gibidir. Dinozorların neye benzediğine dair ipuçları, fosillerde -diş, kemik veya kabuk gibi bir organizmanın eski kalıntılarında- veya ayak izleri ve yol izleri gibi hayvan aktivitelerinin kanıtlarında bulunur. Kuş olmayan dinozorlar hakkında bildiğimiz her şey, kemikler, dişler, ayak izleri, izler, yumurtalar ve deri izlenimleri dahil olmak üzere fosillere dayanmaktadır. Yüzyıllar boyunca, dünyanın her yerindeki insanlar inanılmaz fosilleşmiş kemikler ve ayak izleri keşfettiler. İnsanlar bu kemiklerin devlere veya devasa canavarlara ait olduğunu hayal ettiğinden, ilk buluntular efsanelere ve peri masallarına ilham verdi.

Dinozor Yumurtası

Bildiğimiz kadarıyla tüm dinozorlar, diğer çoğu sauropsid (sürüngen) gibi yumurtlayarak ürerler. Bulunan yumurtaların hangi dinozor türünün yumurtladığını belirlemek oldukça zordur, çünkü fosil yumurtaların içinde sadece birkaç dinozor embriyosu bulunmuştur.

Dinozorlar insanlarla yaşadı mı?

HAYIR! Dinozorların neslinin tükenmesinden sonra, insanların Dünya’da ortaya çıkmasından önce yaklaşık 65 milyon yıl geçti. Bununla birlikte, küçük memeliler (fare büyüklüğündeki primatlar dahil) dinozorlar zamanında yaşıyordu. Dinozorları inceleyen bazı bilim adamları (omurgalı paleontologlar) artık kuşların etçil dinozorların bir soyunun doğrudan torunları olduğunu düşünüyorlar ve bazıları da bunların aslında modern yaşayan dinozorları temsil ettiğini düşünüyor. Bu teori hala tartışılıyor ve dinozorlar hakkında hala bilmediğimiz çok şey olduğunu gösteriyor.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız