Denizde Yüzerken Şimşek Çakarsa Yıldırım Riskinden Nasıl Korunuruz

Denizde Yüzerken Şimşek Çakarsa Yıldırım Riskinden Nasıl Korunuruz

0 157

Denizde Yüzerken Şimşek Çakarsa Yıldırım Riskinden Nasıl Korunuruz? Eğer denizde yüzerken birden yağmura yakalanırsanız, yağmurun şiddetine göre değişen şimşek ve yıldırımdan korunmak için neler yapabilirsiniz? Kimse keyifle yüzerken şiddetli bir yağmurun başlamasını istemez. Özellikle gök gürlemesi ile gelen şimşek ve yıldırımda başlarse gerçekten durum çok tehlikeli olabilir. Denize yıldırımın düşmesi çok kötü sonuçlara yol açar. Şöyle düşünelim. Su dolu bir küvettesiniz ve birden saç kurutma makinası küvete düşüyor. Çok korkunç ve kötü bir ölüm olayının olması kaçınılmazdır.

Çünkü su elektriği en iyi ileten bir araçtır. Su ile karışan elektrik akımı sizi çok kötü çarpacağı için sonu ölümle bitecektir. Birde denizde olduğunuzu varsayalım. Denizde herhangi bir yakınınızda yaklaşık 300 milyon voltluk yıldırım düşerse anında yanar ve ölürsünüz. Çünkü tuzlu su bir metal kadar iletkenliği güçlüdür. Elektrik akımını denizin yüzeyine yayarak gittiği yere kadar iletecektir. Elektrik akımı aşağılara doğru süzülmez denizin üzerinde yani suyun üzerinde yayılarak ilerler. Elektrik akımı denizin yüzeyinde kalır. Denizde yüzerken şimşek çakarsa?

Denizde Yüzerken Şimşek Çakarsa Yıldırım Riskinden Nasıl Korunuruz?

Denizde Yüzerken Yıldırım Tehlikesinden Korunmak için Ne Yapmalıyız?

Denizin yani suyun yüzeyinde yayılan elektrik akımı derinlere gitmeyeceği için şu önlemi alabilirsiniz. Denizde yüzüyorsunuz ve etrafınıza yıldırım düşme tehlikesi var. Hızla karaya çıkmaya çalışmalısınız ve bunu yaparken deniz yüzeyinde değil denizin derinliğine dalarak derinden yüzerek kıyıya ulaşmaya çalışmalısınız. Yakınlarınıza yıldırım dahi düşse, akım denizin yüzeyin üzerinde kalacağı için derinlerde olan canlılara temas etmeyecektir. Yoksa denize ve okyanuslara düşen yıldırımlarda hiç bir balık hayatta kalmazdı.

Denizde Yüzerken Şimşek Çakarsa Yıldırım Riskinden Nasıl Korunuruz?

Denize Yıldırım Düşerse Ne Yapmalıyız?

Denize Yıldırım Düşerse Ne Yapmalıyız?

Denize Yıldırım Düşerse

Denize Yıldırım Düşerse Ne Yapmalıyız? sorusunun kıse ve net yanıtını hemen yazalım. Derhal karaya çıkmaya çalışınız. Kıyıya doğru yüzerken, deniz yüzeyinden değilde denizin derinlerinden yüzerek kıyıya varmaya çalışınız. Denizin derinlerine yıldırım inmeyeceği için yıldırımın tehlikesinden korunabilirsiniz.
Elektrik akımı suyun yani denizin üzerinde yayılarak ilerler. Denizin yüzeyinde olan herşey bu akıma kapılır.

Denize Yıldırım Düşerse Ne Yapmalıyız
Denize Yıldırım Düşerse Ne Yapmalıyız

Öncelikle denize puslu ve yağmur yağacağı belli olan, kararmış bulutlar varken asla girmemelisiniz. Siz denize girerken hava güzeldi aniden kötüleşti ise ve sizde karadan epey uzaklarda iseniz, denizin yüzeyinde kalmamaya çalışın. Mümkün olan hızda karaya çıkmaya çalışırken sizde mutlaka denizin yüzeyinde yüzmemeye çalışmalısınız. Elektrik akımı suyun üzerinde kalacağı ve derinlere doğru inmeyeceği için kurtulma şansınız çok daha yüksektir. Ayrıca yıldırım çarpmasının oluşturduğu ses dalgasını da dikkate almamız gerekir. Yüzeye yapılan bir darbe, yaklaşık 260 desibellik bir ses yaratıyor; bu da silah sesinden iki kat daha yüksek. Ve hepimiz sesin suda iyi yayıldığını biliyoruz. Kulaklarınızızn tıkanıp, duyma duyunuzu kaybetme riskiniz de bulunmaktadır. Bu yüzden puslu ve yağmur riski olan havalarda denize asla girmemelisiniz.

Denize Düşen Yıldırım Denizin Derinliklerine Doğru İnmez

Denize düşen yıldırımlar, denizin derinliklerine inseydi hiç bir balık canlı olarak kalmazdı. Derinlerden yüzerek kıyıya yaklaştığınızda hemen ayağa kalkıp direkt yürüyerek kıyıya çıkmayınz. Yıldırımlar, şimşekler çakarken kendinizi mümkün olduğu kadar küçültmeye çalışın. Kıyıya çıkarken çömelerek ilerleyin. Hızla kendinizi saklayabilecek üstü kapalı bir alan bulmaya çalışın.

Keyword Density is 0.55, the Focus Keyword and combination appears 4 times

Etrafınızda sizi koruyacak kapalı bir alan yoksa sakın olaki etrafda bulunan bir ağacın altına girmeyin. Ağacın altına girmeyeceğim peki nasıl korunacağız dik durmayayım o zaman upuzun yere yatayım diye de sakın düşünmeyin. Upuzun, boylu boyunca yere yatmak en büyük risklerdendir. Kendinizi yer zeminine çok yakınlaştırmayın. Özellikle uzun yatarak bunu yapmayın.

Denizde Yüzerken Şimşek Çakarsa Yıldırım Riskinden Nasıl Korunuruz?

Kendinizi oldukça küçültmeniz gerekmektedir. Çömeleceksiniz ve başınızı ayaklarınızı arasına sokarak ayak parmak uçlarında şimşeklerin geçmesini bekleyeceksiniz. Mümkün olduğu kadar kendinizi yerden temasınızı kesmeye çalışmalısınız. Çömelerek yıldırımın geçmesini beklemek, uğuzun yatarak beklemekten çok çok daha az tehlikelidir. Yıldırımlar bitip hava sakinleştiğindede bir daha yağmurlu ve kapalı havalarda denizde olmamaya çalışmalısınız.

Denizde Yüzerken Yıldırım Tehlikesinden korunmak için Neden Derinlerden Yüzerek Kıyıya Ulaşmalıyız?

Yıldırımın karaya düşme olasılığı denizden çok daha fazladır. Deniz, Dünya yüzeyinin %70’ini oluştursa da NASA, yıldırım çarpmalarının yalnızca %2’sinin su üzerinde meydana geldiğini tahmin etmektedir. Derin su alanlarında yıldırım çarpması nadirdir, ancak kıyıya yakın yerlerde yıldırım çarpması daha yaygın olabilir.

Denizde Yüzerken Şimşek Çakarsa Yıldırım Riskinden Nasıl Korunuruz

Denizde Yüzerken Yıldırım Düşerse Ne Yapmalıyız?

Tipik bir yıldırım çarpması yaklaşık 300 milyon volt ve 30.000 Amper olabilir. Bu bir insanı öldürmek için yeterince kolaydır. Denize yıldırım düştüğünde elektrik deşarjının büyük kısmı yüzeye yayılır ve burası en büyük riskin oluştuğu alandır. Denize yıldırım düştüğü zaman su iletken olduğu için duyun yüzeyinden yayılarak akımı yayacaktır. (Siz bu akıma kapılmamak için derinlerde olmalısınız).

Denize Yıldırım Düşerse

Elektrik akımının size zarar vermesi için vücudunuzdan geçmesi gerekir, ancak iletken deniz suyu etrafınızdaki akımın çoğunu taşıyacaktır. Bir teknede, paddleboard‘da veya rüzgar sörfçüsünde suyun üzerindeyseniz daha büyük risk altındasınız. Suya dalmak aslında riski azaltır ve ne kadar derindeyseniz akıntıya maruz kalma oranınız da o kadar azalır.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız