Cherophobia Yani Çerofobi Nedir? Mutluluk Korkusu Çerofobi’nin 5 Belirtisi

Cherophobia Yani Çerofobi Nedir? Kökeni Yunanca’da ‘sevinmek‘ anlamına gelen ‘chairo‘ teriminden gelen çerofobi terimi, mutluluktan tiksinme veya mutluluktan korkma anlamına gelir. Kısacası mutluluk korkusu olarak tanımlanır.

Bu yazımızda sizlere Cherophobia Yani Çerofobi Nedir? Mutluluk Korkusu Çerofobi‘nin 5 Belirtisi Nelerdir ve Mutluluk Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz? hakkında bilgiler vereceğiz. Cherophobia Yani Çerofobi Nedir?

Cherophobia Yani Çerofobi Nedir?

Cherophobia Yani Çerofobi Nedir

Türkçede mutluluk korkusu anlamına gelen Cherophobia kelimesi, psikoloji literatüründe “çerofobi” olarak adlandırılır. Cherophobia, türkçe ifadesi ile çerefobi, insanların mutluluk veya sevinç anlarında yaşadıkları korku, endişe veya rahatsızlık hissidir. Bu duygu, kişinin mutluluktan kaçınma veya mutlu anlardan kaçınma eğilimi göstermesiyle belirginleşebilir. Yunanca’dan gelen “chairo” ve Yunan mitolojisinde korku tanrısı olarak bilinen “Phobos”tan türetilen “phobia” sözcüklerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Cherophobia Yani Çerofobi Nedir?

Cherophobia, mutluluk korkusu Çerofobi bazı psikolojik durumlar veya geçmiş deneyimlerle ilişkili olabilir ve kişinin mutluluk durumlarına karşı direnç göstermesine yol açabilir. Terapi veya danışmanlık genellikle bu tür duyguları anlamak ve yönetmek için yardımcı olabilir. Teşhis edilebilir bir zihinsel bozukluk olarak görülmese de araştırmacılar, çerofobiyi anksiyete bozukluğunun bir versiyonu olarak tanımladılar.

Mutluluk Korkusu Nasıl Yenilir?

Mutluluk Korkusu Nasıl Yenilir

Çerofobi Mutluluk Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz? sorusu için verilecek yanıtlar kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır ve onaylanmış ve etkili ilaçlar henüz mevcut değildir. Bununla birlikte, çeşitli tedavilerin semptomları iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Çerofobi ile yaşamak zor olsa da tedaviler semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak, duyguların daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir ve doğru tedavi seçeneklerine doğru size yol gösterebilir. Mutluluk Korkusu Nasıl Yenilir?

Mutluluk Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz? ve bu kaygıları bırakmanıza yardımcı olacak ipuçları paylaşıyoruz; Mutluluğu hayatınıza katmak istiyorsanız aşağıdaki maddeleri yapın.

  • Öncelikle Size Neyin Sevinç Getirdiğini ve Neyin Mutsuz Ettiğini Bulun: Sizi neyin mutlu ettiğini anlamak, öncelikle yaşamımızda bizi mutsuz eden şeyin ne olduğunu bulmanıızı gerektirir. Bir ilişki, bir iş, bir yaşam durumu ya da hayatınızda strese, acıya, kaygıya ya da genel mutsuzluğa neden olan herhangi bir şey olabilir. Hayatınızdaki hangi şeyleri azaltmayı veya değiştirmeyi denemek isteyebileceğinizi ve o huzurlu hayata ulaşmak için enerjinizi ve zamanınızı nereye odaklayabileceğinizi belirlemenin gerçekten etkili bir yolu olabilir. Örneğin, ilişki sorunlarınız olabilir, sizi strese sokan bir arkadaşlığınız olabilir, hatta kendinizle ilgili hisleriniz mutsuzluğunuzu artırıyor olabilir. Sizi olumsuz hissettirecek her türlü olaylardan hatta kişilerden uzak olun., onları hayatınızdan çıkarın.
  • Egzersiz yapın yada sık sık sevdiğiniz bir müzik ile dans edin.
  • Sağlıklı beslenin. Mutfağa gidin harika yemekler yapmayı denreyin.
  • Meditasyon yapın.
  • Yoga yapın.
  • Günlük kaydı oluyşturabilirsiniz. Mutlı olduğunuz şeyleri yazın.
  • Kişisel bakım yapın. Kendinize parasal durumlarınız iyi ise yeni kıyafetler alıp yürüyüşlere çıkın.
  • İyimser olun. Kendinizin ne kadar harika ve saygın biri olduğunuzu kendinize tekrarlayın ve öyle hissedin. Tebessüm edin herşeye. Kendinizi sevmekle işe başlarsanız sizi hiç bir şey mutsuz edemez.
  • Sabahları uyandığınızda güzel gün için ve güzel şeyler için şükür ederek kalkın ve güne neşeli bir program izleyerek kahvaltınızı hazırlayın.
  • Sizi gerecek olan kişilerin hatta tanımadığınız kişilerden gelecek olumsuzluklara çokda takılmayın. Çünkü sizi tam tanımadıkları için söylenen o olumsuz sözleri çok düşünmeyin.
  • Mutlaka sevdiğiniz bir hobiniz olmalı onunla ilgilenin.
  • Bir müzik kursuna yazılarak korolara katılın. Ücretsiz hobi kursları sizin xamanınızı çok iyi değerlendirecektir.

Cherophobia Yani Çerofobi Nedir?

Çerofobi Nasıl Anlaşılır?

Bazı tıp uzmanları çerofobiyi bir tür kaygı bozukluğu olarak sınıflandırıyor. Kaygı, algılanan tehdide ilişkin mantıksız veya artan korku hissidir. Çerofobi durumunda kaygı, sizi mutlu edeceği düşünülen faaliyetlere katılımla ilgilidir. Çerofobisi olan biri mutlaka üzgün bir insan değildir, bunun yerine mutluluğa veya neşeye yol açabilecek faaliyetlerden kaçınan biridir. Araştırmalar, belirli insan türlerinin çerofobi yaşamaya daha yatkın olabileceğini ortaya koyuyor.

Bazen çerofobi, bir kişinin başına çok iyi bir şey gelirse ya da hayatı iyi gidiyorsa, kötü bir olayın kaçınılmaz olduğu inancından kaynaklanabilir. Sonuç olarak, mutlulukla ilgili faaliyetlerden korkabilirler çünkü kötü bir şeyin olmasını önleyebileceklerine inanırlar. Bu genellikle birisinin geçmişte fiziksel veya duygusal travmatik bir olay yaşadığı durumlarda geçerlidir.

Geçmişte travmatik bir fiziksel veya duygusal olay yaşamış olanlar. Başlarına kötü bir şey geleceği endişesi nedeniyle eğlenceli aktiviteleri reddedebilirler. Kendilerine ne olacağı konusunda daha fazla öngörülebilirlik ve kontrol duygusu sağlamak için kendilerini tanıdık durumlarda tutma eğilimi hissedebilirler.

İçe dönükler. Ayrıca işleri yalnız yapmayı tercih ettikleri, daha içine kapanık oldukları ve insan gruplarında ve gürültülü ortamlarda rahatsızlık hissedebildikleri için çerofobi yaşama olasılıkları daha yüksektir.

Mutluluğun yalnızca tembel insanlar için olduğuna dair mantıksız inançlar sergileyen mükemmeliyetçiler, bu nedenle görünüşte verimsiz olan ancak onlara mutluluk getirebilecek faaliyetlerden kaçınabilirler.

Çerofobi yaşayan bir kişinin ifade edebileceği temel düşüncelerden bazıları şunlardır:

  • Mutlu olmak istemezler çünkü mutlu olunca başlarına kötü bir şey geleceğini düşünürler.
  • Çerofobisi olan kişiler pozitif düşüncelerden, olumlu yaklaşımlardan kaçınma eğilimindedirler.
  • Mutlu olacakları durumları korkuları yüzünden geri çevirirler. Karşılarına çıkan fırsatları korkularından dolayı geri çevirirler.
  • Mutlu olacağı her türlü etkinliklerden, eğlence, seyahat, düğün kısacası sosyal aktivitelerden uzak dururlar.
  • Sonuç olarak, mutlulukla ilgili faaliyetlerden korkabilirler.

İçe dönük birinin çerofobi yaşama olasılığı daha yüksek olabilir. İçedönük, genellikle tek başına veya aynı anda bir veya iki kişiyle aktivite yapmayı tercih eden kişidir. Genellikle düşünceli ve çekingen olarak görülürler. Grup ortamlarında, gürültülü yerlerde ve çok sayıda insanın bulunduğu yerlerde kendilerini korkutulmuş veya rahatsız hissedebilirler.

Mutluluk Korkusu Çerofobi’nin 5 Belirtisi Nelerdir?

Çerofobi ile ilişkili bazı belirtiler şunlardır: Mutluluk Korkusu Çerofobi’nin 5 Belirtisi. Cherophobia Yani Çerofobi Nedir?

  1. Sosyal etkinliklere, partiler, konserler vb. gibi aktiviteler düşünüldüğünde artan kaygı.
  2. Daha sonra kötü bir şeyin olacağı endişesi nedeniyle olumlu değişikliklere yol açabilecek güzel fırsatları reddetmek.
  3. Eğlenceli olabilecek aktivitelere katılmayı reddetmek.
  4. Mutlu olmanın kötü bir şey olacağı anlamına geldiği inancı.
  5. Mutlu olmanın zaman ve çaba kaybı olduğunu düşünmek.

ÇerofobiÇerofobi NedirCherophobiamutlulukMutluluk KorkusuMutluluk Korkusu ÇerofobiMutluluk Korkusu Nasıl Yenilir
Yorumlar (0)
Yorum Ekle