Renklerin Anlamı Nedir? Renklerin Psikolojik Anlamı

Renksiz bir hayat düşünemeyiz. Dünyanın siyah beyaz olduğunu düşünün. Ne kadar monoton olurdu. Renklerin anlamı nedir? ve renklerin psikolojik anlamı nedir? sorularına yanıt bulacağınız yazımıza hoş geldiniz. İlk önce Renklerin Anlamı Nedir? yazımıza başlayalım.

0 1.184

Renklerin canlılar üzerinde ki etkileri inanamıyacağınız kadar büyüktür. Düşüncelerimizde günümüze kadar gelen kalıplaşmış olarak renk tasvirimiz vardır. Örneğin, yatak odası asla kırmızı olmaz deriz. Çünkü kırmızı renk gerginliği ortaya çıkaran renk olarak biliriz. Bu gerçekten doğrumudur. Yani yatak odamızı kırmızı renkte boyasak psikolojimizi etkiliyerek bizi agresif, gergin, huzursuz ve mutsuz mu eder?

Renklerin Anlamı Nedir? Renk Nedir?

Aslında renklerin anlamı toplumların kültür ve koşullarına bağlıdır. Her rengin değişik bir çok çeşidi vardır. Hangi renk hangi anlamı taşır ve insan ruhuna nasıl bir etki eder? İlk olarak renklerin anlamı nedir? diyelim ve tek tek renklerin anlamına geçelim.

Renk Nedir?

Renk Nedir?
Renk Nedir?

Renk, sözsüz iletişim demektir. Ansiklopedilerdeki anlamı ise; ışığın, kendi öz yapısına ya da cisimlerden yansımasına bağlı olarak gözde oluşturduğu duyumdur. Işık gözümüze çarpar ve bize yansır. Bizde o yansımaya renk diyoruz. Işıklar göz retinasına farklı biçimlerde çarpar (yansır). Çarpma sonucu çıkan duyumu renk olarak adlandırıyoruz.

Renk, statik bir enerji değildir. Rengin anlamı kişiye göre değişir. Ayrıca kişinin bulunduğu konuma göre hatta günden güne değişen bir algılamadır.

Işığın o an göze yansımasıyla ne ifade etiğine göre değişen bir duyumdur.

Örneğin, bir gün kırmızı giymek isteyebilirsiniz, içinizde kırmızıya karşı aşırı istek olur. Bir başka gün ise kırmızıyı gözünüz görmek istemez, çok itici bile gelebilir. İşte günden güne değişen bir algıdır renk.

Oysaki kırmızı renk enerjiliğin, tutkunun rengidir. Hırs ve kararlılık anlamına gelir. Cinselliği çağrıştırsada aynı zamanda öfke ve gerginliğinde rengidir. Renklerin tek tek anlamlarına geçelim.

Renklerin Anlamları. Renkler Hangi Duyguları Harekete Geçirir?

KIRMIZI RENK

Kırmızı renk bir tutkudur. Enerjidir. Yaşam isteğimizi arttıran, pozitif sıcak bir renktir. Kırmızı renk, insanı harekete geçiren, duyguları canlandıran enerjik bir renktir. Hırs ve kararlılığı simgeler. Kırmızı renk güçlülüktür. Utangaç ya da iredesi zayıf insanlara güçlülük hissi katar, kişide güven hissini arttırır.

Kırmızı renk cinselliği akla getiren bir renktir. İçimizdeki enerjiyi dışa çıkaran, seks dürtüsünü arttıran enerji veren bir renktir. Aynı zamanda içimizde ki öfkeyi, içteki intikam veya olumsuz duyguları da harekete geçiren bir renktir. Ruhumuzdaki derin duyguları öne çıkarır.

Kırmızı renk genelde sevgililer gününde çokça kullanılır. Aşkı anlatmak için kullanılır. Fakat aşk rengi pembedir. Aşk, pembe renk ile bütünleşir. Kırmızı genelde cinsellik ve şehveti uyandırır. Öfkenin de rengidir. Kırmızı rengi restaurantlarda kullanırlar. Çünkü iştah arttırır. Arzuyu arttıran renk olduğu için gıda alanında çok kullanılır. Yemek yeme arzusu ya da nerede kullanıldı ise oradaki arzuyu arttıran bir renktir.

Çevremizde Çok Fazla Kırmızı Rengin Bulunması Ruhumuzu Karartır

Kırmızı rengin çok aşırı olması içimizdeki öfkeyi arttırır. Çok fazla heyecanlanmamıza sebep olan kırmızı zamanla içimizdeki öfkeyi arttırarak bizim agresifleşmemize sebep olur. Etrafın aşırı kırmızı olması iyi gelmeyebilir.

Kırmızı Rengin Olumlu Tarafları

  • Kendine güven veren, enerji dolu, hırslılık, dikkat çekici ve iddialı, cesur, güçlü ve kararlılık rengidir. Uyarıcı bir renktir.

Kırmızı Rengin Olumsuz Tarafları

  • Aşırı yorgunluk, öfke, kızgın, acımasız, hoş görüsüz, asi ve inatçı anlamını taşır.

TURUNCU RENK

İyimserlik rengidir. Sosyal iletişim ve macera rengidir. Durağanlığı simgeler. Zor zamanların rengidir. Kederden kurtulmamızı sağlar. Sıcaklığı ve mutluluğu getirir. Hayal kırıklıklarından kurtulmamızı sağlar. Neşemizi geri getirir. Turuncu rengin psikolojide yarattığı izler ruhu canlandırmasıdır. Benliğimize huzur kaplatır. Kısacası turuncu renk bizim motive olmamızı sağlayan pozitif bir renktir.

Turuncu renk sosyal iletişimi sağlar. Sıcak bir renk olduğu için fiziksel ve zihinsel olarak olumlu uyarır. İnsanların düşünmesini ve konuşmasında yardımcı olur.

Turuncu renk iştah arttırır. Mutfakta turuncu renkler iştahı kabartır. Restaurantlar ya da gıda ile ilgili işyerlerinde kırmızıdan daha çok turuncu renk kullanılır. Kırmızıdan daha sıcak ve yumuşak olduğu için albenisi çok daha fazladır.

İş dünyasında turuncu renk kullanımında psikolojik olarak anlamı şudur:

Sıcak ve maceracı bir renk olduğu için, özellikle restaurantlarda kullanımı turuncu rengin hafif versiyonları daha zarif ve hoş görünecektir. Gıda ile ilgili iş yerlerinde kullanımı daha iyidir. Çok şık görünmesi için turuncu renkleri mor ya da patlıcan rengi, mavi ile birleştirdiğinizde çok şık ve çağdaş görünüm alacaktır.

Turuncu Rengin İşletmelerde Kullanımında Olumlu Tarafları

  • Sıcak, girişken, iştah arttırır, samimidir, maceracı, canlı ve gösterişli, kendine güvenen, dışa yönelik güvenli bir anlam verir. Pozitif, sıcak yürekli ve gayri resmi bir havası vardır.

Turuncu Rengin İşletmelerde Kullanımında Olumsuz Tarafları

  • Samimiyetsiz, kendini şımartan, aşırı gururlu bir anlam verir.

Sarı Renk

Sarı Rengin Olumlu Tarafları
Sarı Rengin Olumlu Tarafları

Zekayı simgeler. İncelik ve dikkati çekiciliği ifade eder. Beynin sol küresini uyaran, zihinsel bölgemizi uyarır, zihinsel çeviklik ve algı yaratır.

Hayalperest değil gerçekçi düşünen bir renktir. Coşku yaratan bir renktir. Güven ve içtenliği gösterir.

Sarı renk meydan okumayı ifade eder. Sarı renk duygusal değil zekayı ön plana alır.

Açık sarı renk kişiye huzur verir. Morali bozuk olan insanlar sarı rengin egemen olduğu ortamlarda daha huzurlu olur. Bu tür ortamda olan kişi gevşemiş ve kendini hafif, mutlu, huzurlu hisseder.

Çok dikkat çeken bir renk olduğu için taksiler sarı renktedir. En görünen renk olduğu için yaya geçitlerinde, yollarda çok kullanılır. Yaratıcılığı ifade eder. Ruhu canlandırdığı için eğlencelidir.

Sarı Rengin Olumlu Tarafları

  • Neşe, mizah, eğlence, coşkuyu simgeler. Yaratıcılık, özgünlük, bilgelik ve mantığı simgeler.

Sarı Rengin Olumsuz Tarafları

  • Yargılayıcı, eleştirisel, sabırsız, kindar, korkak, aldatıcı, duygusal olmayan, şefkatsiz, aşağılık kompleksi ve bencilliği de ifade eder.

Yeşil Renk

Dengenin rengidir. Uyum ve ahengi simgeler. Güven verdiği için bankalar genellikle logolarında bu rengi tercih eder.

Akıl ve kalp arasında denge yaratan, huzur ve güven veren renktir. İyi dinleyici, danışman, sosyal hizmet uzmanı ve topluma katkıda bulunmayı seven bir psikoloji verir.

Doğanın rengidir. Yeşillikler arasında insanların çok huzurlu olduğu gözden kaçmamıştır. Yeşil renk, gelecek olumlu olayların beklentisidir. Sahiplenme duygusunu verir. Gençleştirir.

Mavi Renk

Mavi renk, dürüstlük, sadakat ve güveni simgeler. Sessizdir. Yüzleşmekten nefret eder. Kendi bildiği biçimde işlerini yapar. Geniş ufukları, huzur ve barış arayan bir renktir. Gerginliği azaltarak, sakinlik ve hafiflilk verir. İdealisttir. Aileye, işe bağlı, sadık, dost bir anlam taşır. Açık mavi renk ev ortamı ya da iş ortamında tercih edilirse, huzur ve güven katar ortama.

Mavi renk için değişim zordur. Değişikliği sevmez. Değişme ortamı olacaksa düşünür, tartar ve bunu kendi kabul ettiği bir gerçeklikle değişime uyar. Mavi kalıcıdır. Esnek değildir. Yeni fikirlere hemen benimseyerek değişikliğe uymaz.

Mavi renk geçmişte yaşayan bir renktir. Muhafazakardır. Başarıyı simgeler. Otorite ve bağlılık, sadakat, özen, idealist düzenliliktir. Huzur ve sakinliği simgeler.

Çivit Mavisi – Lacivert

Çivit Mavisi
Çivit Mavisi

Sezgi ve algının rengi olan Çivit Mavisi üçüncü gözün açılmasında yardımcı olur. Yani gözle görülmeyeni ifade eden bir renktir. Sezgi rengidir. Otoriteyi simgeler.

Genelde iş adamlarının kullandığı renk çivit mavisidir. Önemli iş toplantılarında, iş görüşmelerinde tavsiye edilen renk çivit mavisidir. İnsanlar üzerinde güçlü bir görüntü bırakır.

Gece yarısı rengidir. Derinliği simgeler. Menekşe ve derin mavi renklerinin birleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Güçlü ve ağırbaşlılığı simgeler. Bilgelik ve adaleti simgeler. Olumsuz yanı, dar görüşlü ve hoşgörüsüz, düşüncesiz olarak ifade edilir. Bağnaz ve fanatik olarak olumsuzlukları bulunur.

Mor Renk – Menekşe Rengi

Hayalgücünü çalıştıran, yüksek ideallere yönelten renktir. İlham veren, iç gözlemsel renktir. Görkemli, ihtişamlı bir havası vardır. Yüksek bir bilince ulaştırarak, farkındalığı arttırır.

Menekşe rengi gerçeklikle ilgisi olmayan, hayalperets bir renktir. Zihin ve duygu uyumunu simgeler. Psişik yeteneklere ve ruhsal aydınlanmaya ilham kaynağı olarak simgelenir. Nevrotik duyguları ön plana çıkarır.

Egosuz, duyarlı, koşulsuz, özverili sevgiyi simgeler. Merhameti simgeler. Menekşe insani renktir ve başkaları için olumlu kararlar verir. Yardıma ihtiyacı olanlara yardımcı olan bir duyguyu simgeler.

Mor, güçlü, saygınlık ifade eden soylu bir renktir. Moru seçenler kendine güvenen ve iddialı duyguları simgeler. Mor rengin aşırı olması insanda debresyona iter. Bu gibi hassas insanların mor rengi kullanmaması önerilir.

Turkuaz Renk

Turkuaz Renk
Turkuaz Renk

Açık iletişim rengidir. Düşünce netliğini ifade eder. Samimi ve mutlu renktir. Hayatın tadını çıkarmak isteyenler olarak ifade edilir. Duyguları kontrol ederek iyileştiren bir anlam taşır. Mavi ve yeşilin birleşmesi gibi bir görünümü vardır. Mavinin huzurunu almış, yeşilin ise dengesini almış olarak ifade edilir.

Zihinsel yorgunluk dönemlerinde ruhları dinlendiren, yanlızlık duygusunu hafifleten bir renktir. Eğer sıkılırsanız, turkuaz rengine odaklanırsanız, size canlılık katarak, güçlüklerle yeniden yüzleşmeye hazır bir ruha kavuşmanızda yardımcı olan renktir. Turkuaz rengi ile anında sakinlik ve canlandırma hissedersiniz.

Etrafımızda olması gereken renklerdir. Acil bir durumda streesdan çıkmanızı sakinleşmenizi sağlayan, huzur veren renktir. Sinir sistemini sakinleştirdiği için kamuoyunda konuşmacıların kullandığı, düşüncenin ve netleşmenin yardımcısı olan renktir. Yaratıcılık ve hassasiyeti arttırır.

Pembe Renk

Koşulsuz sevgidir. Şefkati simgeler. Kırmızı ve beyazın kombinasyonu olan pembe, beyazın başarısını, kırmızının ise hareketini almıştır. Beyazlığın saflığını alarak, kırmızının gücü ile birleşince ortaya, tutku ve enerjiliği simgeler. Pembe kadınsı, düşünceli, sevecen bir renktir.

Dişi duyguların rengidir. Hayaller içinde mutlulukla koşan bir yaşamı simgeler. Romantik bir renktir. Sezgisi kuvvetli, anlayışlı, yumuşak renktir. Umutun rengidir. Pembe renk, öfke, saldırganlık gibi agresif duyguları iten ve bu olumsuz duyguları ruhumuzda hafifleten bir renktir. Sakinleştirici renktir.

Uyumluluğu ifade eder. Takdir edici, saygın ve hayranlık uyandıran asla tehditkar, agresif olmayan bir renktir. Etrafında sürekli pembe giyen bir arkadaşınız varsa ne bu tür duyguları taşıdığının farkında olun. İçimizdeki tatlılığı, masumiyeti simgeler. Romantik bir aşık rengidir.

Pembe Rengin Olumsuz Tarafları

  • Aşırı duygusal, fiziksel olarak güçlü olmayan, ihtiyatlı olan, olgunluğa ermemiş, saf bir kız ifadesini taşır. İrade ve öz değer eksikliği olan bir renktir. Olgunlaşmamış, tatlı bir genç kızın rengidir.

Eflatun Renk

Eflatun Renk
Eflatun Renk

Evrensel uyum rengidir. Duygusaldır. Manevi ama hayata gerçekçi bakışı simgeler. Psişik ve sezgi yeteneğini güçlendirir. Farkındalığı arttırır. Kırmızı ve menekşe kombinasyonu olan bir renktir. Günlük hayatta üzüntülerin üstesinden gelebilmeyi kolaylaştıran, manevi güçlülük veren renktir.

Özgür bir ruhu simgeler. Hayatta kendi yolumuza yaratabilme ve güçlü kalabilme duyusu verir. Arzuları gerçeğe dönüştürebilen bir rengi ifade eder. Rüya gibi hayali güzel duyguları arttırır. Güçlü bir renktir. İlham verir.

Eflatun Rengin Olumsuz Tarafları

  • Sabırsız ve hoşgörüşsüz olarak ifade edilir. Zorluklardan kaçınır. Sert, otoriter ve karşısından beklenti içerisinde olabilen bir renktir.

Kahverengi Renk

Güven, koruma, maddi zenginliği simgeler. Ciddi renktir. Kararlılığı ifade eder. Aile ve arkadaşlar önemlidir. Ailenin güvenliliği önemser. Kaliteyi simgeler. Rahat bir ev ve en kalite içecek, yiyecek ve sadık arkadaşlığı ifade eder. Dürüst, gerçekçi ve samimiliği simgeler.

Mantıklılığı ifade eder. Pratiktir. Sağlık, doğallığı ifade eder. Tutumlu bir renktir. Duyguları bastırır, dış dünyanın sorunlarından uzak güvenli bir alan ifade eder. Dayanıklı, olgun ve katıdır. İstikrarlılığı simgeler.

Kahverengi Rengin Olumsuz Tarafları

  • Sıkıcı, donuk, mizah eksikliği, tutumlu, cimri ve materyalistliği ifade eder.

Gri Renk

Gri Renk
Gri Renk

Ayrılma, kararsızlık rengidir. Duygusal olmayan bir durum ifade eder. Hareketsiz bir renktir. Teşfik etmez, enerji vermez, donuktur.

Gençleştirmez, neşelendirmez. Heyecanlandırmaz. Bir yandan sıkıcı, iç karartıcıdır. Diğer yandan ise zarif ve resmidir. Fakat asla göz alıcılığı, dikkat çekiciliği yoktur.

Olgunluk ve sorumluluk rengidir. Birleşime girdiği diğer renkler ile uygunluğu herzaman vardır. Daha güçlü ve parlak renkleri azaltır. Yumuşak bir rengi ise daha parlatabilir. Uygun bir renktir. Fakat asla ilgi odağı olmayan bir renktir.

Çok fazla gri renk depresyon ve üzüntü hissini yaratır. Muhafazakar, güvebilir ama sıkıcıdır. Ağırbaşlılığı simgeler. Resmi ve güvenilirliği ifade eder. Sakinleştiriciliği simgeler.

Gri Rengin Olumsuz Tarafları

  • Üzgün, kararsız, sıkıcı, duygusal olmayan, dikkat ve ilgi çekmeyen, depresif, cansızlığı ifade eder.

Beyaz Renk

Saflığın, duruluğun rengidir. Masumiyetin, temizliğin rengidir. Mükemmelliği ifade eder. Yeni başlangıçların rengidir. Özelliği, eşitlik, tarafsızlık, adalet, bağımsızlık ifade eder. Yansıtıcı bir renktir. Büyümeyi, yaratıcılığı ifade eder. Temizliğin ve saflığın simgesidir. Evlenen genç kızların gelinlikleri ve doktorların giydiği ceketler hep beyaz renklidir. Bozulmamış, açık anlamına gelir.

Beyaz, enerjimizi canlandırır. Huzur, sakinlik verir. Duygularımızın bile arınmasını sağlayan koruma ve cesaretlendirme rengidir. Asaleti, zerafet ve soğukkanlılığı ifade eder. Herhangi bir ortama soğukluk katmak istenildiğinde sadece beyaz renk kullanılır.

Beyaz sağlık merkezlerinde hijyeni akla getirmek için kullanılan renktir. İlaç ve hastahanelerde özellikle bu renk kullanılır. Devamlılığı ve kararlılığı simgelediği için beyaz renkli iş yerleri daha güven verir. Özellikle mekanı gerçek boyutundan daha büyük gösteren, aydınlık veren bir renktir.

Beyaz Rengin Olumsuz Tarafları

  • Soğukluğu ifade eder. Yaratıcı olmayan, sıkıcılığı da ifade eder. Taze, titiz, steril anlamına gelir.

Siyah Renk

Siyah Renk
Siyah Renk

Koruyucu, güçlü ve gizemlidir. Bilinmeyenler ile ilgilidir ve bu yüzden gizemli bir hava katar. Siyah renk dış dünyada ki strese, tehlikelere karşı koruma sağlar. Kendisi ve dış dünya arasında bir kalkan oluşturur. Güvensizliğini, korkularını, dış dünyaya karşı güven açıklıklarını kapatan , gizleyen bir renktir.

Siyah renk ışığın olmadığı bir rengi simgeler. Korkuları, güvensizlikleri gizler. Tutkuyu ifade eder. Hırsı ifade eder. Siyah bazı ülkelere göre farklı anlamlar taşır. Japonyada mutluluğu simgeleyen siyah renk, batıda matem rengidir. Matem arabaları hep siyahtır. Hüznü ve üzüntüyü anlatan renktir.

Siyah gece rengidir. Bir odağa konsantre olmamızı sağlayan renktir. Siyah ulaşılamamazlığı simgeler. Siyahın yaydığı güç korkutucu ve gizemlidir.

Siyah renk negatif enerjiyi emer. Yanınızda siyah bir renk bulundurmanız, oluşacak negatif enerjiden sizi korur. Zengin ve başarıya odaklanmış kadınlar, genellikle siyah rengi tercih ederler. Çünkü siyah, zerafet, incelik ve güven veren bir renktir.

Siyah, iç çamaşırlarında baştan çıkarıcı olur. Fakat aynı zamanda entrika ve gizem havasını da verir. Çok fazla siyah renk depresyon yaratabilir. Ruh halinizi olumsuz etkileyebilir. Siyah, beyaz ile birlikte kullanldığında farklı bir atmosfer yaratır.

Siyah Rengin Olumsuz Tarafları

  • Olumsuzluk, ciddi, iç karartıcı, gizemli, kötümser, korkutucu, gizli ve üzüntü de ifade eder.

Altın Rengi

Zenginlik, başarı rengidir. Bolluk, ferah, güç rengidir. Tüm dünyada prestij ve zenginlik anlamına gelir. Fiziksel haliyle altın rengi olarak bilindiği için, lüks, kalite, değer, maddi zenginlik aynı zamanda savurganlığı simgeler.

İyimser bir altın rengi herşeye sıcaklık katar. Etrafı ile ilişkili olduğu herşeye bir aydınlık, parlaklık verir. Altın rengi, kazanmanın, başarının rengidir. Birinci olanların madalyası hep altın rengidir. Gümüş ikinci değerdir. Altın rengi kendine güvenen, göz alıcılığın ifadesidir.

Sıcak, parlak bir renktir. Aynı zamanda donuk ve sessizliği simgeler. Çok fazla altın ile iç içe olmak, bencil ve daha fazla güç arayışı içinde olunduğu anlatımını verir. Servet, anlayış ve özdeğer ifade eder. Bilgelik, karizma, kazanma, erkeksi, pozitif, iyimser ve başarıyı simgeler.

Altın Renginin Olumsuz Tarafları

  • Ben merkezli bir his verir. Başarı korkusu ve servet korkusu, güven eksikliğini ifade eder.
Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız