Gece Uyurken Bacağa Kramp Neden Girer?

0 1.870

Kadınlarda, özelliklede hamile kadınlarda daha sık gförülüen bacak krampları oldukça can acıtan, ağrı veren kramplardır. Helede uyurken bacağa kramp girmesi, aniden acı ile sizi uyandırır. Genellikle 50 yaş üzerindeki insanlarda görülen gece bacak krampları genç, yaşlı herkesin başına gelen can sıkıcı bir olaydır.

Uykuda bacağa kramp girmesi aslında hareketsiz bir yaşantının belirtisidir. Nedenlerini çok şeye bağlayabiliriz. Vitaminsizlikten tutunda, kansızlığa, D vitaminsizliğe, hareketsizliğe varan sebepler vardır. Alınan ilaçlar bile kramp girmesine sebep olabilmektedir. İlk önce Kramp Nedir onu bilmemizde yarar var.

Kramp Nedir? Kramp Neden Olur?

Adalenin istemsiz ani kasılmalarına Kramp denir. Kramp girilen yere dokunulduğunda ve gözle bile görülebilen sertlikler oluşur.

Kramp Nedir
Kramp Nedir

Bütün adaleler normal çalışma biçimlerinde kasılırlar ve gevşerler.

Bazı durumlarda ise adale aniden kasılır, sertleşir. İşte biz buna kramp diyoruz.

Genellikle baldırlardan ya da bacağın üst kısım ile arka kısmındaki kasların kasılması ile oluşan kramp oldukça acı verir.

Kramp bir kaç saniye sürer fakat acısı çok fazladır.

Ayaklarda daha çok görülen kramp, parmakların istemsiz kasılmasına sebep olabilmektedir.

Kramp Neden Olur?

Genellikle gece uykuda gelen kramplar, egzesiz, spor sonrası da oluşabilmektedir. Belli bir rahatsızlığın habercisi de sayılabilen kramplar genellikle gece oluşan, uykuda gelen önemsiz kramplar da olabilir.

Vitaminsizliktende oluşabilen kramplar, düzenli vitamin sağlandığında tekrarlama olasılığı yoktur.

Denizde yüzerken gelen kramplar ise kişinin duyduğu acı ve hareket edememe sonucu boğulmasına bile neden olabilmektedir.

Kramp oluşmalarının endişe edilecek bir yönü bulunmamaktadır. Ancak uzun süren ve sık sık oluşan kramplarınız varsa doktora danışmanız gerekebilir. Kramp neden olur dersek çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Adalelerin çalışması için şekere ve oksijene gereksinimi vardır.

Oksijen ve şeker birleşerek enerjiye dönüşür ve adaleleri çalıştırır. Şeker ve oksijen enerjiye dönüşürken bazen yıkım durumları oluşur. Yıkımlar çok fazla olduğu zaman adaleler bu yıkımlara karşı gelemez ve yorulur. Yorulma sonucu adale vücuda bir sinyal gönderir. İşte biz bu sinyale kramp diyoruz.

Krampın oluşma sebeplerini maddeler halinde kısaca sıralayalım.

  • Vitaminsizlik. Kandaki bazı minerallerin eksikliği. D vitamin eksikliği.
  • Kanda, kalsiyum, magnezyum, potasyum düşüklüğü.
  • Yorulma.
  • Susuz kalan vücut.
  • Spor öncesi esneme ve gerilme, ısınma hareketlerinin yapılmaması.

Krampın Çeşitleri Nelerdir?

Kramplar 4 ana gruba ayrılıyor.

  1. Gerçek kramplar,
  2. tetani,
  3. distoni,
  4. kontraktürler denen kramplardır.

Kramplar yaygın olarak şu şekilde kendini gösterir.

  1. Yorgunluk.
  2. Soğuk.
  3. Yaşlanmaya bağlı olarak tendonlardaki doğal kısalmalar.
  4. Sinir fonksiyonu bozukluğundan oluşabilir.
  5. Yanlış pozisyonda oturmak, Kaslara uygulanan yanlış baskı.
  6. Ayakta durmak.
  7. Beton zemin üzerinde çalışıyor olmak.
  8. Yetersiz sıvı almak.

Soğuk havada kan dolaşımı oldukça azalır. Adaleye oksijen ve şeker az gitmektedir. Adale, kendini korumaya almak için ani kasılmalar yapar. Bunun sonucu ise kramp dediğimiz acı veren istemsiz kasılmalar gerçekleşir. Krampın diğer nedeni de yırgunluktur. Yorulan adaleler yine ani kasılarak krampı oluşturur.

Vitamin Eksikliğinden Oluşan Kramplar

Kandaki bazı minerallerin eksikliği kramplara sebep olabilmektedir. Magnezyum eksikliği krampın başlıca sebebi olabilir.

Kramp Girmemesi İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

  • Kramp oluşmasını önlemek için bol sıvı tüketmeliyiz. Günde 6-8 bardak su içmek kan dolaşımımıza iyi gelerek, adalelerin gevşemesine yardımcı olur. Su her zaman en önemli tüketmemiz gereken sıvıdır. Vücudunuzu asla susuz bırakmayın.
  • Adaleyi sıcak tutmak kramp oluşumunu engelleyecektir. Adaleyi güçlendirmek şarttır. Yorgunluktan sakınmak. İşte bütün bunlar krampın oluşmasını önleyecektir.

Kramp Girdiğinde Ne Yapmak Gerekir?

  • Aniden kramp girdiğinde, kramp giren yere elinizle hafif masajlar yapın.
  • Kramp giren bacağınızı sallayın.
  • Yanınızda bir battaniye örtü vs. varsa bacağınızı sarın. Isınan adale gevşeyecek ve geçecektir.
  • Ayağınızı kıpırdatmaya, esnetmeye, germeye çalışın.
  • Mutlaka ayağa kalkmaya çalışın. Ayağa kalktığımızda kaslar gerildiği için krampa iyi gelecek ve hemen geçmesine sebep olacaktır.
  • Yürüyün. Mutlaka yürümeye çalışın ki adaleler, hareketlik ve gerilme sonucu gevşeyerek krampın geçmesi sağlanacaktır.
  • Sıcak bir duş ya da bir banyo almak kasları gevşetecektir.
  • Kramp giren bacağa yaklaşık 5 dakika dayanılacak seviyedeki sıcaklıktaki sıcak su dökülerek adalenin yumuşaması sağlanabilir.
  • Eğer sıcak su torbası varsa, kramp giren yere sıcak su torbasını koyun.
  • Baldır kısmına giren kramplar için bacağınızı germeye çalışın.

Krampı Önlemek İçin Yapılacak Başlıca Egzersizler

Krampları ilaçsız önlemek mümkündür. Oldukça sık rastlanan gece krampları her yaşın başına gelebilmektedir. Kramp oluşmasını engellemek için bir kaç egzersiz yapmak krampın oluşmaması için yeterli olacaktır. Krampı Önlemek İçin Yapılacak Başlıca Egzersizleri şöyle sıralayabiliriz.

Kramp Girmesini Engelleyici Hareketler Nelerdir?

Bacaklarınız, gerin, uzatın, esnetin. Böylelikle kaslarınız gevşeyecek, hareketsizlikten gelen kramplar sona erecektir.

Kramp Girmesini Engelleyici Hareketler Nelerdir
Kramp Girmesini Engelleyici Hareketler Nelerdir
  • Uyumadan önce germe egzersizleri yapmalısınız. Yüzünüzü duvara dönün, duvardan 60 cm uzaklıkta durun. Ellerinizi duvara yaslayın ve ayak topuklarınız yerde basılı iken uzanacağınız en üst noktaya kadar uzanarak vücudunuza germe işlemi yapın. Uzanarak germe işlemini 10-30 saniye kadar tutun. Bu hareketi günde en az 2 kez yaparsanız, kramp girmesini engelleyebilirsiniz.

Yüzerken Kramp Girerse

Yüzerken Kramp Girerse
Yüzerken Kramp Girerse

En kötüsüde yüzerken kramp girmesidir. Helede denizde yüzerken, çok açıldı iseniz ya da boyunuzu geçen bir yerde yüzüyorsanız o esnada kramp girmesi bir felaketi doğurabilir. Yüzerken Kramp Girerse, kasılan yeri mutlaka yumuşatıp, gevşetmek gerekir. Paniğe kapılmadan kramp giren yer el ile ovuşturulmalıdır. İğne batırmak krampı o an geçirebilir diye bir görüş vardır. Gerçekle ilgisi olmayan bir inanıştır. Siz siz olun kramp giren yere iğne batırmayın.

Genelde yüzerken mayolarına toplu iğne koyarak yüzen insanlar vardır. Bu kişiler eğer yüzerken kramp girerse mayodaki toplu iğneyi alarak kramp giren yere batırırlar. Kan akışı ile krampın geçeceğine inanılır.

Denizde Kramp Girerse

Denizde kramp girdiğinde ayak parmaklar tutulur. Parmakları sıkarak kendimize doğru çekeriz. Bacak kasılarak krampı geçirmeye çalışınız. Denizde sırt üstü durmaya çalışmak ya da krampın geçmesini beklemek gerekir. Denizde çok fazla hareketlilik, bacağa doğru bakmak tehlikelidir. Su sizi içine çekeceği için hareketsiz kalıp krampın geçmesini beklemek daha güvenlidir. Çok iyi yüzme bilmiyorsanız denizde girilen kramp çok tehlikelidir.

Denizde kramp giren bacağa ulaşmak, su yutabileceğiniz için boğulmalara bile sebep olacakdır. Bu yüzden kramp girme tehlikesini unutmadan çok fazla derinlere kadar yüzmemek ya da tek başına denize girmemek gerekir.

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız