Filler Ne Yer, Kaç Yıl Yaşar, Nerede Yaşar?

Filler dünyamızda karada yaşayan en büyük memelilerden biridir. Filler Ne Yer, Kaç Yıl Yaşar, Nerede Yaşar? Filler nasıl hayvandır detayları ile yazdık.

1 3.287

Filler, yeryüzünde ki en büyük memeli kara hayvanlarıdır. Devasa bedenlerinin yakıta gereksinimi çok fazla oduğu için günde 15 kilo civarında besin tüketirler. Günün büyük kısmı yemek yemekle geçer. Günde 12- 18 saat yemek yerler. Filler otçul hayvanlardır. Filler ne yer, nasıl beslenir, netrede yaşar, ne kadar su içer gibi bilgilerin detaylarını yazalım.

Filler Birlikte Yaşarlar
Filler Birlikte Yaşarlar

Filler Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Filler otçu olan iri cüsseli hayvanlardır. Asla et yemezler, vejeteryandırlar. Filler Ne Yer, Nasıl Beslenir dersek etrafta buldukları otları, doğada bulunan yeşillikleri, çalılardan, bitkilere kadar herşeyi yerler. Hatta ağaç kabuklarını bile yerler. Ağaçların ince dallarını, köklerini yerler. Ağaç gövdesi fillerin en sevdiği besindir. Hem filler için ağaç kabuğu çok yararlıdır. Sindirime yardımcı olan ağaç kabukları, filler için kalsiyum ve kaba yem içermektedir.

Filler, çimen bazlı saman, savana otlarında bulunan besinleri çok severler. Ağaç dallarında ki meyveleri yiyen filler, muz, elma, havuç başlıca yedikleri meyvelerin başında gelir. Bir fil günde 15 kilo yiyecek yemek zorundadır. İri cüsseli hayvanlar oldıkları için beslenmeleri de çok fazladır.

Filler Günde Ne Kadar Su İçer?

Filler Günde Ne Kadar Su İçer
Filler Günde Ne Kadar Su İçer

Fillerin yemek kadar suya da çok aşırı gereksinimleri vardır. Filler Günde Ne Kadar Su İçer diye merak edenler için hemen açıklayalım. Bir fil günde 50 galon su içer. Şöyle tarif edersek, ağzına kadar dolu bir küvetten daha fazla su tüketirler. Filler, hortumlarında 2,5 galon su tutabilirler. Fillerin hortumunda 50 bin kas bulunur.

Fil Hortumu
Fil Hortumu

Fillerin beyni oldukça büyüktür. Bir filin beyni yaklaşık 5 kilo ağırlığında olur.

Filler Nasıl Hayvanlardır?

Fillerin vücutlarının her yerinde kıllar bulunur. Kirpikleri vardır. Fil hortumu, burun, el, ekstra ayak, sinyal cihazı ve yiyecek toplamak, suyu sifonlamak, toz almak, kazmak ve çok daha fazlası için bir araç görevi görür. Filler zıplayamazlar. Zıplayamasalarda filler çok iyi tırmanırlar. Filler atlar kadar çok hızlı koşarlar. Bir filin hortumu 2,5 galon su tutabilir. Filler öğretildiğinde 60’dan fazla hareketi, davranışı vb. öğrenme kapasiteleri vardır. Yat, kalk, gel vb. gibi.

Fillerin gövdesinde, çok esnek ve ağaçları kaldıracak kadar güçlü olmasını sağlayan 100.000’den fazla kas vardır. Filler, insanların dışında çeneleri olan tek canlılardır.

Fillerin Fiziksel özellikleri Nelerdir?


Farklı türler arasında çeşitli anatomik ve davranışsal farklılıklar vardır. En belirgin olanı kulaklardaki farklılıktır. Afrika savan filleri, Afrika kıtasına çok benzeyen büyük kulaklara sahiptir. Afrika orman fillerinin kulakları daha oval şekillidir. Daha serin ormanlık alanlarda yaşayan Asyalıların kulakları daha küçüktür. Asya filleri de yuvarlak sırtlara ve nispeten pürüzsüz bir cilde sahipken, Afrika fillerinin sırtları sallanır ve derileri çok kırışır.

Filler Nasıl Uyur?

Filler Nasıl Uyur
Filler Nasıl Uyur

Filler yapıları gereği çok iri hayvanlar oldukları için yatarak uyuyamazlar. Filler ayakta uyur. Sade e ehlileştirilmiş ya da sirklerde yer alan, hayvanat bahçesinde ki filler yatarak uyumaya başlamışlardır.

Filler En Korktukları Hayvanlar Arıdır

Filler çok iri olmalarına karşın ufacık olan arı dan korkarlar.

Filler Sıcaktan ve Güneşten Korunmak İçin Üzerlerine Çamur Sürerler

Filler güneş yanıklarından ve böcek ısırıklarından korunmak için vücutlarını çamur ile kaplarlar. Çamur aynı zamanda filler için serinletici görevinide yapar. Fillerin derisi kırışıktır. Bu kırışıklıklar fillerin aşırı sıcaktan korunmasını sağlar. Derinin kırışık kıvrımları, nemi hapsederek fillerin serin kalmasına yardımcı olur.

Filler birbirlerine çok düşkün olan canlılardır. Birbirlerine güçlü bağları vardır. “Önce aile gelir” prensibi şeklinde yaşarlar. Toplu yaşarlar. Tıpkı insanlar gibi bir aile olurlar. Birbirlerinin doğumlarına yardım ederler. Birbirlerinin yavrularını korurlar. Erkekler yiyecek bulmak ve yanlız yaşamayı sevdikleri için sürüden ayrılırlar. Erkek filler sürekli sürü değiştiriler. Geride kalan dişi filler ömür boyu birlikte yaşarlar. Tıpki insanlar da olduğu gibi teyze, hala, kızkardeşler, kuzenler şeklinde kalabalık olarak yavru filleri birlikte büyütürler.

Sürüden bir fil öldüğünde tüm filler uzun süre yas tutarlar.

Fillerin Dişleri

Fillerin dişleri çok değerlidir ve hayat boyunca dişleri büyümeye, gelişmeye devam eder. Bir filin dişi üç kilograma kadar ağırlık verebilir.

Fillerin Hamilelik, Gebelik Süresi

Filin gebelik süresi 22 aydır. Yeni doğan yavru fil 100 kilo civarında olur.

Filler Nerede Yaşar?

Filler Nerede Yaşar
Filler Nerede Yaşar

Afrika, Asya, Hindistan’da yaşarlar. Genelikle Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya’da bulunurlar. Afrika savana filleri (Loxodonta Africana) Sahra altı Afrika’nın otlaklarında yaşarlar. Afrika orman fili (Loxodonta Cyclotis), orta Afrika’nın batısındaki Kongo Nehri Havzasında yaşar. Asya filleri, Hindistan kadar batıdan Endonezya adalarına kadar güneydoğu Asya’da yaşarlar.

Bugün hayatta kalan üç fil türü bulunmaktadır.

  • Asya fili (Elephas Maximus) : Asya filleri (Elephas Maximus) arasında üç alt tür vardır: Hint, Sri Lanka ve Sumatra. Bunlar, coğrafi konumlarıyla ilgili fiziksel özelliklerle ayırt edilir. Asya filleri, Hindistan kadar batıdan Endonezya adalarına kadar güneydoğu Asya’da yaşarlar.
  • Afrika savan fili (Loxodonta Africana): Sahra altı Afrika’nın otlaklarında yaşarlar.
  • Afrika orman fili (Loxodonta Cyclotis): Orta Afrika’nın batısındaki Kongo Nehri Havzasında yaşar.

1 Yorum
  1. Şeref TUNÇAY diyor ki;

    Ortalama günde kaç km yol alırlar

Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

İnternet sitemizden en verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için çerezleri kullanmaktayız. Kabul ediyorum.Çerez Politikamız